Hálaadás az első évtizedért

 

16

Alapításának 10. évfordulóját ünnepelte az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, október 19-én.

 

A hálaadó szentmisét a tanárok és diákok jelenlétében Ternyák Csaba érsek mutatta be, a Szent Anna templomban.

02

A főpásztor beszédét a diáksághoz intézve kezdte, egy dióval a kezében. Aki még soha nem evett diót, el nem tudja képzelni, hogy mi ez – szólt a gyermekekhez, így folytatva - a kíváncsiság ott van benne, hogy vajon mi lehet ebben a kerek és kemény valamiben. Ahhoz hogy ez kiderüljön, fel kell törni, a feltöréshez viszont kíváncsinak kell lenni - mondta.

03

A kíváncsiságot életünk végéig meg kell őrizni. Kíváncsiak vagyunk a világra. Kíváncsiak vagyunk a látható világra, amely körülvesz bennünket és amely Isten teremtménye. Azért járunk iskolába, mert a pedagógusaink, a tanító nénik, a tanító bácsik – a tudományok révén - segítenek bennünket abban, hogy feltörjük, megismerjük, hogy milyen is a világ.

07

A felnőttek és gyermekek is egyaránt szeretnék az Isten világát mind jobban megismerni. Ezért olyan fontos az, ami tíz évvel ezelőtt megtörtént, hogy az iskola mellett életetek másik fő pillére a templom lett – húzta alá az érsek.

Jézus Krisztusban minden a miénk, fantasztikus kincs birtokában vagyunk. Az egyház pedig örök igéit hirdeti, azt, hogy benne mi Isten gyermekei lettünk. Hatalmas öröm ez számunkra és olyan titok, amelynek felfedezése egy egész életen át tart – hangsúlyozta a főpásztor.

Ha a világban ma körülnézünk, azt érezzük, mintha eltévedt volna, mintha nem tudná, hogy merre van előre. Ezért érdemes nekünk időről időre ellenőrizni az iránytűnket, a lelkiismeretünket, hogy a mi életünk ebben a furcsa világban jó irányba haladjon. Erőforrásunk az Eucharisztia, a szentmise.

04

Ez az iskola beragyogja a várost, hatással van minden itt élő emberre és segít abban, hogy akik talán csak nagyon ritkán, vagy soha nem mennek el a templomba, azok is rátaláljanak erre az erőforrásra – fogalmazott Ternyák Csaba.

09

A szentmise után az iskola tornatermében folytatódott az ünnepség.

Kapinuszné Lengyel Lívia igazgató beszédében nagy dolognak nevezte az iskola tíz évvel ezelőtti indulását, megemlítve nehézségeket, a kitartó munkát és az isteni kegyelmet, amelyek végül sikerre vitték a kezdeményezést.

08

Köszönetét fejezte ki továbbá a fenntartónak, atyáknak, kollégáknak és szülőknek az évtizedes támogatásért.

 

A gyermekekhez fordulva úgy fogalmazott: az épület falait élettel lelkesedéssel ti töltitek meg, az iskola veletek nyer értelmet. Ma benneteket is ünneplünk. Hiszem, nem véletlenül vagytok itt, a Szentlélek hívott ide benneteket, mert az Istennek nagy tervei vannak veletek!

11

Az igazgatói beszédet követően gálaműsorral kedveskedtek a diákok, amelyben közreműködtek a művészeti alapiskola ifjú zenészei, volt néptáncbemutató, valamint egy színdarabot is előadtak a gyermekek, Szent László életéről.

Federics Róbert

 



< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala