Áldás a termésre, áldás a szüretelőkre!

Isten áldását kérte a szüret kezdetén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a szőlőtermésre és a szüreti munkára. A kísérleti szőlőültetvények és borászat koszorúját augusztus 30-án Dr. Novák István főszékesegyházi kanonok, delegált általános rektorhelyettes áldotta meg a Kőlyuktetői birtokon.

 

Évtizedek alatt könnyen megszokjuk, hogy az ősz közeledtével minden évben elindul a szüret. Mindez hálával tölt el bennünket és szükségünk van arra, hogy ezt a fontos munkát áldás kísérje. Különösen igaz ez egy olyan borvidéken, mint Eger, s egy, a borászati kutatásban és a szőlész-borász képzésben élen járó intézményben, mint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Ez indította az egyetemi birtok munkatársait, hogy kérjék a szőlőtermést és a szőlőben végzett munkát jelképező koszorú megáldását.

A kőlyuktetői 25 hektáros birtokon tartott eseményen Dr. Novák István elmondta: örömmel tesz eleget az immár 13. hónapja katolikus egyetemként működő intézmény munkatársaitól érkezett, alulról jövő kezdeményezésnek. Az áldás és a könyörgés előtt Novák atya az Evangéliumból Jézus szavait idézte: „Én vagyok a szőlőtő és Atyám a szőlőműves”, illetve „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők”.Számos szentírási hely fogalmaz meg hasonlatot a szőlővel kapcsolatban, a szőlő és a bor jelen van több példabeszédben, Jézus szól a szőlőmunkásokról, s mind ó-, mind újszövetségi részek, zsoltárok is említik a szőlőt. Pál apostol Timóteust arra tanítja, hogy egészsége érdekében fogyasszon bort. Isten az általa teremtett világra azt mondta, hogy az jó, így a szőlő és a bor is ajándék, megvidámítja a szívet, segít az egészséges életvitelben is, ha megfelelő mértékkel élünk vele.
Jézus példázatában az Isten és ember közötti, valamint az ember és ember közötti viszonyról is tanít a szőlőtőkére és a szőlővesszőkre mutatva. Ha jól műveljük a szőlőt, a vessző egészséges marad és terem, nem szárad el. Isten, a szőlőtő hív bennünket magához, hogy műveljük a vele való kapcsolatot, egységben legyünk vele és így egymással is.
A jelenlévők a Novák atya által vezetett közös imában áldást kértek a szőlőterületre, a szellemi és fizikai munkát végző dolgozókra, s kérték Istentől a gazdag és jó termést.

 

Hegyi Ádám birtokigazgató kiemelte: áldást, feltöltődést és lelki erőt jelent a szüret kezdetén, ha közösen Isten felé fordulhatunk. A nyár folyamán nagy melegek voltak, kevés csapadékkal, ezzel együtt – ha a továbbiakban kedvező lesz az időjárás - remek borok születhetnek a 2022-es évjáratban. A kőlyuktetői birtokra az elmúlt hetekben 40 mm csapadék érkezett, s ez nagyban segítette az érést, ugyanakkor nem pótolhatja teljesen az aszályos időszak nehézségeit. A szőlő cukortartalma folyamatosan fejlődik, a savtartalom azonban gyorsan csökken, emiatt sokszor kell mérni azokat a paramétereket, amelyek alapján meghatározzák a szüreti időpontokat. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet igényel a szőlő és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mindehhez kiváló labor háttérrel rendelkezik. Az idei szüretet a néró és menoire szőlővel, valamint a pinot noire táblából pezsgő alapanyag szedésével kezdték meg az EKKE birtokán, s természetesen lesz ovis szüret és hallgatói szüret is.

 

EKKE sajtó
Szöveg: Zentai László
Fotók: Szántó György

 

 

 

 

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala