"Legyetek e kicsiny falu imádságos álma" - tematikus hét a pélyi iskolában

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pélyi Petőfi Sándor Tagiskolája júniusban tematikus hetet tartott Pély település 790 éves évfordulója alkalmából.
A hetet ráhangolódással kezdtük. A régmúltról beszélgetve pélyi képekkel kirakóztunk, történelem órákon Mihalik Béla: Pély népessége a 18. században tanulmányával ismerkedtünk. Felidéztük a Pélyen született híres emberek: Törőcsik Mari, Koncz Zsuzsa, Mészáros „Michu” Mihály életútját, felkerestük Törőcsik Mari Egri Csillagát.

pély1

Felléptek a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, majd táncház várta a tanulókat. Pély természeti értékeit kerékpártúra során fedezték fel az arra vállalkozók. Vágány Zoltán fotográfussal a Kétkéményhez látogattunk, sok tanácsot kaptunk a jó fotó készítéséhez. Igyekeztünk a híres pélyi kenyér nyomába eredni. A plébánia kemencéjében sült friss kenyér nagyon ízlett a gyerekeknek. A falutörténeti vetélkedőn külső állomások érintésével adtak számot a tanulók a hét során megszerzett tudásukról.

pély2

A témahét jelmondatát Perényi Lászlótól vettük. A New York első katolikus plébániáját megalapító, majd Pélyen szolgáló esperes sírjára virágot, mécsest helyeztünk. Perényi atya imáját a Rózsafüzér Társulattal imádkoztuk el a pélyi temetőben, majd megemlékeztünk az itt nyugvó pedagógusokról. Kiállítást rendeztünk az aulában régi újságcikkekből. Ellátogatott hozzánk a „Pély emlékeinkben” oldal működtetője, Ócsainé Dávid Ani, aki régi fényképeken idézte meg tanulóink felmenőit. Az időutazás igazán lélekemelő volt. A Harmónia drámacsoport is a múltat elevenítette meg, a Pletykás asszonyok c. előadás nagy tetszést aratott. A témahetet a Nekem Pély fotó-, a Régen Pélyen rajz- és a Pély címere alkotói pályázat eredményhirdetése zárta. A legszebb munkákból kiállítást rendeztünk.

pély4

A lokálpatrióta szemlélet erősítése, a tanulók sokoldalú fejlesztése volt az elsődleges célja a mesterhétnek, mely teljes mértékben megvalósult. Hálás köszönet a program megvalósításáért minden közreműködőnek.

 

Miklósné Tasi Edit

beküldött hírForrás megtekintése (eger.egyhazmegye.hu) >

< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala