10 éve egyházi fenntartásban az ózdi SziKSzi

12

Egyházi fenntartásba kerülésének 10 éves évfordulóját ünnepli idén az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium. A jubileum alkalmából tartottak ünnepséget április 17-én, mely a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban Ternyák Csaba érsek által bemutatott szentmisével kezdődött.

03

Prédikációjában a főpásztor a Jézus egyik csodájáról, a csodálatos kenyérszaporításról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is szüksége van táplálékra.

04

Saját életünknek és a világ végességének megtapasztalása mellett mindannyian vágyunk az örök életre. Minden véges, múlandó, egyedül Isten az, aki örök. Megígérte nekünk, hogy aki hisz benne és vele táplálkozik, az elnyeri az örök élet jutalmát. Azt kívánta a jelenlévőknek, hogy egyre mélyebben tudják megélni a hitüket, mert a hit megváltoztathatja az ember életét.

09

A prédikációt követően 18 diák részesült a beavató szentségekben, akiknek az érsek a katolikus egyház ifjúsági bibliáját adta ajándékul.

14_POLGI

Az ünnepség a szentmise után az iskola tornatermében folytatódott. A köszöntők sorát Janiczak Dávid polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy az intézmény sikerét abban méri, hogy a 2016-ban bevezetett tanulmányi ösztöndíjat az első évben 19, idén pedig már 103 tanuló kapta meg. De nemcsak a tanulmányi eredmények, hanem a lelkiség is fontos, amit a pedagógusok és az iskolalelkész biztosít. Arra biztatta a diákokat, hogy váltsák valóra álmaikat, legyenek sikeresek a munkában és a magánéletükben is.

13

Csuzda Gábor képviselő arról beszélt, mennyi előnnyel jár az egész országban az állam és az egyház együttműködése. Ózdon egyházi fenntartásban működik óvoda, általános és középiskola is, amelyekben jó alapokat, értékeket kapnak a fiatalok a továbbtanuláshoz is és ez az érték hozzájárulhat ahhoz, hogy a város hosszú távon meg tudja tartani őket. Szőke Gábor plébános, iskolalelkész az elmúlt években igazi csapatot formált a pedagógusokból és a diákokból. Köszöntőjében is arra biztatta a jelenlévőket, hogy a talentumaikat egymás javára és a közösségépítésre fordítsák.

18

 

Benkőné Fehér Éva nyugalmazott iskolaigazgató felidézte a kezdeti lépéseket, ahogyan egyházi fenntartásba került az intézmény, a mindennapokban és az ünnepek során is összehangolták az iskola korábbi hagyományait a vallási élettel.

Hajdú Krisztián iskolaigazgató az összefogásra utalva kiemelte, hogy nemcsak egymás kezét fogva erősödhet, hanem Isten erejében is bízhat az ide járó közel 480 diák. Köszönetet mondott a fenntartónak a támogatásért, a szülőknek, hogy az intézményre bízzák gyermekeiket és a kollégáinak az elhivatott, lelkiismeretes szakmai munkáért.

20

A köszöntők sorát Ternyák Csaba érsek zárta, aki elmondta, hogy a magyar törvények értelmében egy állami fenntartású intézményt abban az esetben lehet átadni az egyháznak, ha a szülők több, mint 50%-a támogatja a kezdeményezést. 10 évvel ezelőtt az ózdi iskolában a szülők sokkal nagyobb százaléka kifejezte hozzájárulását, így az Egri Főegyházmegye örömmel vette át az intézményt. Azóta jól látszik itt Isten jelenléte. „Azt kívánom, nyissa fel a történelem ura mindannyiunk szemét arra, hogy egyéni életünkben, családunk, iskolánk, városunk és egész hazánk eseményein keresztül felismerjük, hogy Isten vezet bennünket.”

22

A jubileumot a diákok műsora zárta, amelyben megmutatták zenében és sport terén kapott talentumaikat.

 

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert

 Forrás megtekintése (eger.egyhazmegye.hu) >

< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala