Megújult a bogácsi Szent Márton-templom

 

(A képre kattintva galéria nyílik!)

A bogácsi Tours-i Szent Márton tiszteletére szentelt templom búcsú ünnepére látogatott el Ternyák Csaba egri érsek november 12-én, abból az alkalomból, hogy megáldja a nemrég felújított plébániatemplomot.

Prédikációjában a főpásztor elődeink, szentjeink példájáról beszélt a jelenlévő híveknek. Az 1600 évvel ezelőtt pogány családban élő Szent Márton arra irányítja a figyelmünket, hogy hogyan lehet ilyen környezetben is meghallani Isten szavát és tettekre váltani az Evangéliumot. Számos történet közül a legismertebb az ő életében, hogy megosztotta köpenyét egy koldussal.

Ez a történet azt mutatja számunkra, hogy felelősek vagyunk egymásért, nem zárkózhatunk be saját jóllétünkbe, hanem figyelnünk kell mások szükségleteire. Árpádházi Szent Erzsébet rózsacsodája arra tanít bennünket, hogy a rendelkezésre álló javainkat a közösség javára fordítsuk, ha kell, akkor lelki segítségnyújtással, ha pedig arra van szükség, akkor adományokkal. Batthyány-Strattmann László a szegények orvosaként vált ismertté, hiszen szemorvosként ingyen gyógyította a betegeket. Az ő példájuk és Jézus önfeláldozó irgalmas szeretete legyen erőforrás számunkra és buzdítson bennünket, hogy lépjünk ki önzésünk börtönéből, vegyük észre és szolgáljuk a másik embert.

Lipcsák János plébános a szentmise végén arról beszélt, hogy kegyelmi helynek érzi a templomot, hiszen a templom előtt elterül a falu, az élők földje, ugyanakkor körülöleli a temető, az ősöknek a földje. Átmenet az itteni világ és a túlvilág, az örökkévalóság között. A templom arra szolgál, hogy olyan pályamódosításon menjünk keresztül, mint Szent Márton, aki letette a lába mellé a sisakot és a kardot és magára öltötte a béke szimbólumait. Tudatosítani kellene magunkban, hogy nekünk nem a rohamsisakra, meg nem a kivont kardra van szükségünk, hanem Szent Márton szívének, lelkének békéjére. Ezt a békét a most felújított templom csendjében megtalálhatják a hívek.

A másfél évig tartó munkálatok során megoldották a templom esővízelvezetését, nyílászárót cseréltek, teljes belső vakolatfelújítás és festés valamint villamoshálózat csere történt, új lámpákat helyeztek el valamint kiépítették a hangosítást és a vetítőrendszert. Mindez közös összefogás eredményeként, állami, önkormányzati forrásból, az Egri Főegyházmegye támogatásából, az egyházközség saját forrásából és a hívek adományából valósult meg.

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Jankó GergelyForrás megtekintése (eger.egyhazmegye.hu) >

< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala