Ünnepi szentmisén vettek részt a Fekete Madonna zarándokvonat utasai Czestochowában

A Fekete Madonna zarándokvonat utasai kedden ünnepi szentmisén vettek részt a lengyelországi Czestochowában, a misét Tamás József, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke és a zarándokvonat egyik lelki vezetője mutatta be, jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

 

A lengyelországi pálos Mária-kegyhelyen bemutatott mise végén Semjén Zsolt jelenlétét a zarándokok nevében Tamás József püspök megköszönte.

A szentmise elején a pálosok az úgynevezett konfráteri címet adományozták a pappá szentelésének 50. évfordulóját idén ünneplő Tamás püspöknek. Amint kifejtették, az egyházi méltóság a lelkipásztori tevékenységében évek óta a pálos rendi közösséghez kötődik, most pedig a konfráteri fogadalom által a rend "tiszteletbeli tagjaként" a pálos lelkiségben részesül - hangzott el.

A zarándokokat Marian Waligóra czestochowai pálos házfőnök köszöntötte, és átadta Tamás püspöknek a czestochowai Fekete Madonna másolatát. A pálos kolostor Lovagtermében felavatták a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által készített vándorkiállítást, melyben a magyar művészek a Boldogasszony és a magyarság kapcsolatát ábrázolják. Szerdán a magyar zarándokok Krakkóba látogatnak, csütörtökön pedig a délkelet-lengyelországi Tarnówban részt vesznek a lengyel-magyar barátság díszpadjának avatásán. Itt jelen lesz Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára.

A czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba. Manapság Czestochowát évente hívek milliói keresik fel, a világ egyik legismertebb Mária-kegyhelyének, Lengyelország legfontosabb zarándokhelyének számít. Miközben a világ többi Mária-kegyhelyének népszerűsége az egyház által elismert Szűzanya-jelenésekkel függ össze, Czestochowa népszerűségét nem az ilyen eseményekhez, hanem a Fekete Madonna csodaképéhez, az ezzel összefüggő Mária-kultuszhoz kötik.

A Fekete Madonna vonatos zarándoklatot a czestochowai Mária-kegyhelyre 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először. A szombathelyi megyés püspök idén is a zarándokvonat másik lelki vezetője.

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala