Ünnepi konferenciával folytatódott a KATTÁRS

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hatodik alkalommal rendezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat, amelynek fő célja bemutatni minden érdeklődő számára az Egyház társadalmi tanítását. Számos gyermekprogram, koncert, kiállítás, liturgikus események, pódiumbeszélgetések, tárlatvezetések mellett szombaton, a Városháza dísztermében ünnepi konferenciával folytatódtak az eseménysorozat programjai.

 

„Az Egyház a világ minden szegmenséhez, rétegéhez akar szólni. Mindegyik emberhez szeretné eljuttatni a szeretetnek azt az üzenetét, amelyet az Evangéliumból, Jézus tanításából ismerünk meg.” - hangsúlyozta köszöntőjében Spányi Antal.

„Próbálunk az embereknek segíteni, a nehézségekkel küszködőket felemelni, a szociális és karitatív területeken keresztül. Szeretnénk bemutatni mindazon területeket, ahol szolgálunk, ahol a társadalomért dolgozunk. Ezért áll az Egyház az idősek, a fogyatékkal élők mellé, ezért oktatja a gyerekeket és segíti a családokat, alakítja a keresztény kultúrát. A KATTÁRS ezt szeretné bemutatni mindenkinek.” - emelte ki Fehérvár püspöke, hozzátéve: „keressük az embert, ott ahol van” - ahogy II. János Pál pápa mondta.

 

 „A köznevelésben, a felsőoktatásban, a szociális rendszerben az egyházak jelenléte – ha nem is tért még vissza a II. világháborút megelőző szintre - egyre meghatározóbb. Mindegy 220 ezer gyermek jár ma felekezeti iskolákba, illetőleg óvodákba, a gyermekvédelem terén az egyházak jelenléte 40%-ot tesz ki, több tízezer fogyatékossággal élő vagy idős, gondoskodásra szoruló embert ápolnak. Ezt sohasem azért teszik, hogy „teret nyerjenek”, sokkal inkább a szolgálat szándéka vezeti őket.

Mindez állami vagy önkormányzati segítség nélkül nem menne, így természetes, hogy azt a támogatást, amelyet egy állami intézmény megkap, az egyházi fenntartóknak is meg kell kapniuk.” - hangsúlyozta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki hozzátette: „fontos, hogy akik egy ilyen intézményt vezetnek, egyrészt felkészültek legyenek, másrészt hiteles keresztények. Hetven esztendővel azután, hogy a kommunisták mindent elvettek a történelmi egyházaktól, olyan emberekre van szükség, akik mindezt újra fel tudják virágoztatni."

„A kapcsolat város és egyházmegye között a régmúltba nyúlik vissza, tele olyan vonatkozással, amelyet ma is érdemes megismerni. Napjainkban is az élet minden területén - a szociális intézmények, oktatás, kultúra területein - nagyon jó az együttműködésünk.” - emelte ki Dr. Cser-Palkovics András a történelmi egyházak a város életében betöltött mai szerepéről szólva. Fehérvár polgármestere megemlítette a város és az egyházmegye múzeumainak és levéltárainak példaértékű együttműködését, a Bazilika kincseinek kiállítását a Csók István Képtárban, a megyeház utcai városi óvodát, melynek épülete egyházi tulajdonban van.

„Állam és egyház szétválasztása fontos elv, mely működési szétválasztást jelent, de nem jelentheti az együttműködés szétválasztását,hiszen van egy nagyon komoly és közös feladatunk: különféle eszközökkel közösségformálást végzünk, ebben van közös felelősségünk és együttműködési lehetőségünk." - tette hozzá.

 

A konferencián „Keresztény politika egykor és ma (Prohászka Ottokár öröksége)” címmel előadást tartott Dr. Frenyó Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, Prof. Dr. Gombocz János, egyetemi tanár: A kereszténység a társadalom jövője címmel osztotta meg gondolatait. Dr. Lukácsi Zoltán: Keresztény kultúra a társadalom szolgálatában címmel adott elő, míg Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a társadalmat szolgáló tevékenységeiket foglalta össze. 

 

szekesfehervar.hu< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala