Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Karácsonyig tartó gyűjtést hirdet az üldözött keresztények javára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - közölte Tóth Tamás, az MKPK titkára a testület őszi rendes tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

 

Tóth Tamás elmondta: a felajánlásokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 11100104-18181490-14000003-es bankszámlaszámára várják. Megjegyezte: két évvel ezelőtt már tartott hasonló gyűjtést a magyar katolikus egyház, akkor 126 millió forint adomány gyűlt össze. 
Az MKPK titkára beszámolt arról, hogy a testület tanácskozásán részt vett Michael August Blume érsek, Magyarország új apostoli nunciusa, aki átadta a konferenciának szóló megbízólevelét Veres András győri megyés püspöknek, az MKPK elnökének.
A püspökök elbúcsúztatták Várszegi Asztrik püspököt, aki huszonhét év pannonhalmi főapáti szolgálat után tavasszal vonult nyugdíjba - ismertette Tóth Tamás.
Kitért arra, hogy a jövőben a katolikus szeretetszolgálat és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködik a szociális vezetőképzésben. 
A püspökök döntöttek arról, hogy a magyar katolikus egyház is csatlakozik a németországi kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafűzért a világ egységéért és békéjéért - mondta az MKPK titkára.
A tanácskozáson Cserháti Ferenc püspök ismertette az 1+1 Misszió elnevezésű projekt előkészítő feladatait. A program célja, hogy - a magyar állam megígért támogatásával és civilek bevonásával - biztosítsa a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátását. A konkrét lehetőségek felmérésére október 12. és 14. között konferenciát szerveznek Esztergomban.
Tóth Tamás hozzátette: az elmúlt évtizedekben megváltozott a külföldön élő magyarok ellátásának feladata, ugyanakkor az egyháznak fontos nemzetmegtartó szerepe lehet, és a magyar katolikus egyház nem mondhat le a külföldön élők hitbeli neveléséről.
Az MKPK tanácskozásán Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára ismertette a 2020-as budapesti eseményre előkészítő őszi programokat. Szeptember 15-én, a budapesti MOM Sportközpontban rendezik meg a Forráspont ifjúsági eucharisztikus napot, november 24-én nemzetközi szentségimádást szerveznek, november 27. és 29. között pedig eucharisztikus tudományos konferenciát tartanak az esztergomi Szent Adalbert Központban - ismertette Tóth Tamás. Hozzáfűzte: idén ősszel is megszervezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek ez évi mottója: "Az Eucharisztia az Egyház életének forrása".

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala