Új uniós pályázat támogatja az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztését

Az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztésére nyílik lehetőség 7,3 milliárd forintos keretösszegig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

 

A pályázaton 200 millió és 1,5 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatás nyerhető el – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t június 20-án.

A támogatás az egyházi kulturális értékek, vallási turisztikai helyszínek fejlesztésével hozzájárul a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához.

A fejlesztésekkel kapcsolatos általános elvárás a komplex szolgáltatásokat nyújtó vonzerő kialakítása, látogatószám és költés generálása. Támogatható a legalább három megyei szintű területegységet átfogó, egységes vallási tematikához kapcsolódó öt vagy annál több állomásból álló hálózatok fejlesztése, a fejlesztés helyszínei közül legalább az egyik településnek jelentős turisztikai célpontnak kell lennie – emelte ki az államtitkár.

Rákossy Balázs kifejtette, a vallási motivációjú utazások fő céljai a kegyhelyek és zarándokhelyek, illetve egyre inkább az egyéb vallási tematikus utak is. Ez elsősorban zarándoklatokat, vallási eseményeken való részvételt jelent, ugyanakkor a vallási turizmus helyszíneinek felkeresése történhet kulturális, nem pedig kifejezetten vallási okból is.

Az épített örökségként számon tartott egyházi helyszínek a városlátogatók programjának is fontos részei, ahogy a templomok műkincseinek bemutatása is sok érdeklődőt vonz. A látogatók ezeken a helyszíneken is igénybe vesznek turisztikai szolgáltatásokat, ami hozzájárul a turisták költésének növeléséhez – hangsúlyozta.

(MTI)< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala