Tizedszer tartottak nemzetközi teológuskonferenciát fiatal kutatók és doktoranduszok számára

 

Február 28. és március 1. között Egerben tartották meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Hittudományi Osztálya által szervezett Fiatal Kutatók és Doktoranduszok X. Nemzetközi Jubileumi Teológuskonferenciáját. A tudományos tanácskozás során több mint kilencven, doktori cím megszerzésére készülő teológus és vallástudós számolhatott be legújabb kutatási eredményeiről.

 

Az eucharisztiának és az úrvacsorának külön szekciót szenteltek a konferencián tekintettel a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK).

A megnyitó során Kiss Gábor, a konferencia szervezője hangsúlyozta a jubileumi alkalom jelentőségét: „Hosszú utat járt be a tíz évvel ezelőtt a Károli Gáspár Református Egyetemen első alkalommal megrendezett Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciája, amelyből mára a magyar nyelvterület talán egyik legmeghatározóbb junior teológiai és vallástudományi szimpóziuma lett. A most kezdődő tudományos tanácskozással bezárólag eddig több mint 600 olyan előadás hangozhatott el a konferenciasorozat alatt, amelyek mögött egy-egy fiatal kutató komoly munkája által elért tudományos eredmények, új ismeretek húzódnak meg.”

 

Ternyák Csaba egri érsek, a konferencia védnöke köszöntőjében a szimpózium és a NEK kapcsolatára hívta fel a figyelmet: „Nagy örömömre szolgál, hogy a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra tekintettel külön tematikus szekciót szentelnek a szervezők az Eucharisztia témájának, ahol tíz előadás hangzik majd el.

A Magyar Katolikus Egyház lendületesen és számos kezdeményezéssel készül erre a nagy nemzetközi eseményre. Könyvek, tudományos írások sokasága jelenik meg, amelyekből az érdeklődők megismerhetik az Eucharisztia jelentőségét. Szükség van ezekre az elmélyítésekre, mert a kongresszusra való előkészülethez az is hozzátartozik, hogy igyekszünk gazdagítani az Eucharisztiára és a szentmisére vonatkozó ismereteinket.”

 

Pajtókné Tari Ilona, a konferenciának helyet adó Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese az intézmény kulturális küldetésének és Eszterházy püspök örökségének megőrzését és továbbvitelét hangsúlyozta.

Nyitóbeszédet mondott még Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, aki visszatekintett a DOSZ tematikus egységeinek megalapítására és a hittudományi osztály ebben végzett úttörő szerepére. Steinbach József püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke köszöntőjét Prém Alexandra, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke tolmácsolta a hallgatóságnak.

 

A szimpózium első plenáris előadója a Leuveni Katolikus Egyetemről érkezett. Pierre van Hecke, az egyetem teológiai és vallástudományi fakultásának dékánhelyettese a metaforák jelentőségét mutatta be. Rávilágított arra, hogy a vallási szövegek megértése érdekében – legyenek azok szentírási vagy más jellegűek – döntő fontosságú az általuk használt metaforikus képek helyes elemzése.

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora előadásában a II. vatikáni zsinat utáni szentségtani megújulás aktuális kérdéseire hívta fel a hallgatóság figyelmét tartalmi és módszertani szempontból.

A külföldről és Magyarországról egyaránt érkező fiatal kutatók a megnyitó után tizenkét párhuzamos munkacsoportban – egyházjogi, több egyháztörténeti, szisztematikus teológiai, pasztorálteológiai, liturgiatudományi, szentírástudományi, vallástudományi, neveléstudományi, morálteológiai és az eucharisztiáról és úrvacsoráról szóló tematikus szekcióban – mutathatták be húszperces előadások formájában legfrissebb eredményeiket. A munkacsoportokat a hazai és határon túli egyetemek és főiskolák elismert oktatói vezették.

 

Az elhangzott előadások a konferencia később megjelenő tanulmánykötetében (magyar nyelven is) olvashatók lesznek. A konferenciasorozat eddig megjelent kötetei ITT érhetők el.

 

Forrás: Kiss Gábor/DOSZ Hittudományi Osztály; Romkat.ro

Fotó: Eszterházy Károly Egyetem; Szigmond Attila

Magyar Kurír

 

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala