Ternyák Csaba érsek bérmált Törökszentmiklóson a Mindszenty-emléknapok keretében

Bérmálással egybekötött szentmisét mutatott be az egri főpásztor május 6-án Törökszentmiklóson, a Szentháromság-templomban. A szertartás a háromnapos Mindszenty-megemlékezés egyik csúcspontja volt.

 

Ternyák Csaba szentbeszédében Jézus Krisztus szeretetre vonatkozó parancsát kiemelve hangsúlyozta: ha mi a szeretetre gondolunk, általában az érzelmekre gondolunk. Jézus azonban annak mértékére mutatott rá, hogy „nagyobb szeretete senkinek sincs annál, aki életét adja felebarátaiért” – idézte a főpásztor a Megváltó szavait.

Az érsek feltette a kérdést: Mi, akik Jézus barátai vagyunk, hogyan lehetnénk képesek úgy szeretni, mint ahogy ő szeret? Csak egyetlen esetben: akkor, ha teljesen hozzá tartozunk, ha az ő lelke tölt el bennünket, ha mi is tudunk úgy gondolkodni, úgy tekinteni egymásra, ahogy ő tette. Magunktól képtelenek vagyunk így szeretni, az ő Lelke tesz képessé bennünket arra, hogy így szeressük egymást. Az ő Lelke kiáradt mindannyiunkra, amikor megkereszteltek bennünket, s pünkösdkor ez a Lélek eltölt, megerősít bennünket.

Ezen a napon számos más eseményt, évfordulót is ünnepelt a törökszentmiklósi egyházközség: a bérmálási szentmise idejére a Kálvária-kegytemplomból a Szentháromság-templomba érkezett az a XII. Pius pápa által adományozott Fájdalmas Szűzanya-kegyszobor, amelyet hetven évvel ezelőtt hozott a városba Mindszenty József bíboros, az 1948 májusában rendezett nagykunsági Mária-napok alkalmára.

A szentmisét követően az ünneplők a közeli Hunyadi térre vonultak, ahol megkoszorúzták Mindszenty József bíboros húsz éve felállított mellszobrát. Az alkotás érdekessége hogy hazánkban elsők között Törökszentmiklóson állítottak emlékhelyet a hercegprímásnak.

Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Mindszenty Alapítvány képviselője úgy fogalmazott: „Mindszenty tisztelete óriási Magyarországon; rengeteg imádság kíséri a boldoggá avatás folyamatát. Most nagyon fontos pillanatban vagyunk, nyáron lesz az a teológus kongresszus, mely az életszentséget értékeli Rómában a rengeteg dokumentum alapján. Nagy a remény, de a hívek imádsága is kell, mert ez a legbiztosabb pillére a Mindszenty-tiszteletnek.”

A Szentháromság egyházközség szervezésében Mindszenty-emléknapokat is tartottak május 4. és 6. között, konferenciákkal, különböző kulturális és művészeti programokkal színesítve.

 

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala