Ternyák Csaba: Azért jött csecsemőként, hogy így győzze le a mi gőgünket

Bár János evangéliumának sok közös eleme van a többi evangélium karácsonyi elbeszélésével, sajátosságát a mély teológiai megfontolások adják – mondta szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek karácsony első napján az egri bazilika ünnepi szentmiséjében. A főpásztor kiemelte, Jánosnál olvashatjuk, örömünk legfőbb oka az Ige, amely testté lett, Isten Fia és e kettő közös egymásra irányuló szeretete, a Szentlélek Úristen.

 

„Karácsonykor nem csak egy fontos személyiségnek a születését ünnepeljük, hiszen azt mindenki elismeri, hogy Jézus Krisztus a világtörténelem egészen különleges, kimagasló alakja. Azok is, akik nem úgy vannak, mint mi, akik hisszük, hogy Jézus Krisztus az Örök Atya fia, Isten fia, a mi Megváltónk. Akik csak történelmi személyiségként tekintenek rá és elismerik a nagyságát– de mi ennél többet látunk.”

 

A főpásztor hangsúlyozta, sokszor az emberi gőg és cinizmus az oka az Istentől való elzárkózásnak, – még az övéi sem fogadták be. Az otthontalanságot születésétől, egészen a kereszthalálig el kellett viselnie.

 

„Azért jött csecsemőként, hogy így győzze le a mi gőgünket. A hatalommal, vagy a túlerővel szemben, talán könnyebben megadnánk magunkat, de Ő nem leigázni akar bennünket, hanem a szeretetünket akarja. Így akar megszabadítani minket a gőgtől, hogy valóban szabadok lehessünk. Adjuk át magunkat Neki, ne küzdjünk Vele tovább, engedjük, hogy elárassza lelkünket az öröm.

Engedjük, hogy karácsony misztériuma felnyissa a szemünket a látásra, hogy felismerjük az Ő arcát a szegényekben és a nélkülözőkben. Ez lehet a jele annak, hogy a látás megváltoztatott bennünket”– zárta beszédét Ternyák Csaba.

 

Szent István Televízió< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala