Soltész: 137 templom újul meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A templomfelújítási program keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 137 templom újulhat meg mintegy 1 milliárd 883 millió forintból - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Nyírteleken.

 

Soltész Miklós a megye országgyűlési képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereget érintő programrészben 108 település 85 református, 49 katolikus és két evangélikus temploma, továbbá egy zsidó felekezeti imaháza szerepel.
Megjegyezte, az országban és a Kárpát-medencében összesen 1800 templom fog megújulni a nagyságrendileg 26 milliárd forintos kormányzati forrásból finanszírozott program segítségével, ezek közül négyszáz a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, a Partiumban vagy a Délvidéken található.
Az államtitkár kifejtette, a szakralitás, illetve a hit megtartása és megerősítése az elsődleges célja a projektnek, és az sem kérdés, hogy a történelem évszázadait átélt imaházaknak időnként meg kell újulniuk és meg kell szépülniük.
Az egyházi vezetők beadták az erre vonatkozó kérelmüket, a magyar kormány pedig támogatta ezeket az elképzeléseket - tette hozzá.
Utalt arra, hogy szakrális helyként a templom a hitéletet erősíti és a lelkeket szolgálja, majd megjegyezte, a nyírteleki közösség három templomát is megújíthatja.
Soltész Miklós a beruházás előnyeiről szólva hangsúlyozta, a rekonstrukciókban egyrészt a helyi vállalkozók és szakemberek vesznek részt, azokkal munkát adnak a helyi embereknek és hozzájárulnak a gazdaság újraindításához, másrészt a nyírtelekiek ezzel is szépíthetik városukat.
Soltész Miklós kapott egy kérdést a Magyarország-Írország mérkőzés előtt történtekről, amikor az írek letérdeltek a gyepre a gyűlölet elleni tiltakozásként.
"Letérdelni csak Isten előtt térdelünk le" - jelentette ki a politikus.
Az államtitkár hozzátette: a magyar válogatott teli torokból énekelte a magyar himnuszt, és "vállalták azt, amit vállalnia kellett a magyar csapatnak, nem térdeltek le egy szélsőséges, anarchista, baloldali ideológia előtt".
"A kereszténység számunkra fontos és értékes, meg is fogjuk tartani és őrizni" - hangsúlyozta az államtitkár.

 

MTI

Magyar Nemzet< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala