Sík Sándor-emléknap a külföldi magyar cserkészek németországi táborában

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatának magyar diaszpórát segítő 1 plusz 1 missziója keretében verses előadásokkal ajándékozták meg július 28-án a németországi Kastlban táborozó külföldi magyar cserkészeket.

 

130 éve született Sík Sándor piarista szerzetes, tanár, költő. Ebből az alkalomból a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata az 1 plusz 1 misszió program keretében Sík Sándor-emlékprogramokat szervez a nyugati diaszpóra különböző helyszínein, magyar katolikus lelkészségekkel, cserkészcsapatokkal együttműködve. Az alkalmanként szentmisét és kulturális műsort magában foglaló rendezvénysorozat első eseményét július 28-án a bajorországi Kastlban a Külföldi Magyar Cserkészszövetség I. kerületének európai vezetőképző táborában tartották.

A mintegy 230 cserkész Ausztriából, Magyarországról, Németországból, Svájcból, Belgiumból, Hollandiából, Angliából, az Egyesült Államokból, valamint Kínából érkezett július végén a Kastl bei Amberg-i Hárshegy Cserkészparkba. A résztvevők tíz napon át dolgoztak azon, hogy kiképezzék az új fiú-, lány- és kiscserkész-őrsvezetőket, valamint a kiscserkész-segédtiszteket. A tábor lelkivezetői teendőit a háromszéki Gelencéről érkező Farkas Zsombor látta el, aki július 28-án szentmisét mutatott be Sík Sándor emlékére. A lelkipásztor prédikációjában az imádságos lelkület fontosságára hívta fel a cserkészek figyelmét.

 

A szentmise után a szintén Háromszékről érkezett székely színésznő, Zorkóczy Zenóbia istenes verses összeállítással emlékezett meg a piarista pap költőről. Az előadáson Reinitz Béla által megzenésített Ady Endre-versek is elhangzottak, nemcsak a költő halálának századik évfordulója kapcsán, hanem abból az apropóból is, hogy Sík Sándor irodalomtudományi munkáinak fókuszában Gárdonyi Géza mellett Ady Endre állt. A rövid irodalmi műsor végén Sík Sándor három versét szavalták el közösen a résztvevők.

A külföldi magyar katolikus közösségek, egyházközségek, missziók, egyházi és civil szervezetek, cserkészcsapatok, hétvégi magyar óvodák, iskolák és más csoportok hitéleti, valláserkölcsi nevelését támogató 1 plusz 1 misszió program Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök nevéhez fűződik, aki 2018-ban kezdte meg a projekt gyakorlati megszervezését és kivitelezését. A magyar állam és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával megvalósuló program révén azóta a diaszpóra több olyan helyszínén, ahol nem szolgál állandó magyar lelkész, magyarországi lelkipásztorok közreműködésével, azok alkalmankénti rövid külföldi szolgálatvállalásával lehetővé vált a szentmise magyar nyelvű ünneplése, ezen túlmenően pedig a program a szakrális irodalom és művészet eszközével is tenni szeretne a külföldön élő magyar gyermekek, fiatalok valláserkölcsi nevelésének ügyéért.

 

Magyar Kurír

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala