Rétvári: szükség van olyanokra, akik kiállnak a keresztény értékekért

Szükség van olyanokra, akik a katolikus, keresztény közösségek élére állnak és megszólalnak a katolikus-keresztény közösségünkért - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

 

Rétvári Bence a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ballagási szentmiséje után, a Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébániatemplomban a Morus-díjak átadásán kiemelte: a kereszténység a legüldözöttebb vallás, és ugyan Európában nem üldözik fizikailag a keresztényeket, de sokszor megpróbálják őket "intrikával vagy más módon kipellengérezni".
Ez nem könnyű helyzet, ilyenkor szükség van olyanokra, akik a katolikus, keresztény közösségek élére állnak és megszólalnak a nyilvánosság előtt - mondta, hozzátéve, a Morus-díjjal ezt ismerik el.
A kereszténydemokrata politikus szerint a következő években "néha olyan dolgokat kell megvédeni, amit teljesen természetesnek gondolunk". Nem gondoltuk, hogy amiatt megbélyegezhetik az embert, hogy azt mondja: az anya nő, az apa férfi - jegyezte meg példaként.
A Morus-díj kuratóriumának tagjaként, a díj egyik alapítójaként Rétvári Bence felidézte: azért alapították a katolikus iskolák végzős diákjai számára a díjat, hogy elismerjék azokat, akik kiállnak a katolikus-keresztény közösségért, nyitottak a közéletiségre, mások életének segítésére.
Hozzátette: az egyházat sokan üldözték, de ez nem tüntette el az egyházat, csak erősebbé tette. Szükség van olyan emberekre, akik büszkén vallják hitüket és büszkén állnak élére szakmájuk közösségének - hangoztatta.
Rétvári Bence a rendezvényen a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium tizenegy diákjának adta át a Morus-díjat. Az államtitkár szólt arról is, hogy a díjazottaknak elindították a Morus Vezetőképző Akadémiát, a 17 modulból álló képzést már 800-an elvégezték.
Szólt arról is, hogy rendkívüli tanév van a tanárok és diákok mögött, és megköszönte a tanárok, iskolai dolgozók munkáját, amiért a koronavírus-járvány alatt a diákokat helyezték a középpontba és mindent megtettek azért, hogy mindenki be tudja fejezni a tanévet.
A Morus-díjat a 2011/2012-es tanévben adták át először. Az 1478. február 7-én született Morus Tamás (Sir Thomas More) angol jogász, lordkancellár, író az Utópia megalkotója, a katolikus egyház mártírja és szentje, akit VIII. Henrik király végeztetett ki.

 

MTI

esztergomi-ersekseg.hu

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala