Papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek hétvégén és a következő hetekben országszerte, 25 pappal és 35 diakónussal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház- tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-t.

 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában ma délelőtt fél 11-kor kezdődő szentmise keretében három papot és hat diakónust szentel - közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense.    A papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus (vagy más néven szerpapság), az áldozópapság és a püspökség. A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig ezeken túl misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is. A leendő papokat a szeminárium utolsó évében diakónussá szentelik, majd általában egy év szolgálat után részesülnek az áldozópapság szentségében.  Rajtuk kívül - a II. vatikáni zsinat óta ismét - léteznek úgynevezett állandó diakónusok, akikből nem lesz áldozópap. Többnyire az ő feladatuk a peremen lévők segítése: ők szolgálnak a börtönökben, kórházakban, a szegények és az úton lévők - zarándokok, menekültek - között. Az állandó diakónusok lehetnek családos férfiak, ebben az estben csak 35. életévük betöltése után szentelhetők fel. A szentelés szertartása során a jelöltek ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni, ünnepélyesen engedelmességet fogadnak a püspöküknek, majd a földre borulnak a teljes önátadás jeleként. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, átadva ezzel a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága. A szentelési liturgiához hozzátartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort. Az újonnan felszentelt papok a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen mutatják be, ahonnan származnak. Magyarországon a római katolikus egyház 2016-ös statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2112 pap szolgál, 1730 egyházmegyés és 382 szerzetes pap.

 

Pap- és diakónusszentelések 2018-ban

 

Egri Főegyházmegye

Június 16-án, szombaton 10 órakor az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek Pintér Bálint, Soltész Ádám, Resch András és Resch Tamás ötödéves papnövendékeket diakónussá, Czókoly Sándor és Drahos Dávid diakónusokat pedig pappá szenteli.

 

 

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Június 23-án, szombaton 10 órakor a debreceni Szent Anna-székesegyházban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldozópappá szenteli Németh István és Dobai Barna Ottó diakónusokat, és diakónussá szenteli Sziklai Dávid akolitust.

 

Hajdúdorogi Főegyházmegye

Július 1-jén, vasárnap Kocsis Fülöp érsek-metropolita pappá szenteli Tatai Zoltán diakónust Debrecenben, a főszékesegyházban (4029 Debrecen, Attila tér).

Augusztus 6-án, hétfőn Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szenteli Troszt Mátét Budapest-Rákosmente templomában (1171 Budapest, Zrínyi u. 82).

Augusztus 12-én, vasárnap Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szenteli Kruppa Kirillt a budapesti Rózsák terei templomban (1074 Budapest, Rózsák tere 10.).

Augusztus 20-án, hétfőn Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szenteli Czirják Jánostt Nyíracsádon (4262 Nyíracsád, Kossuth utca 2.).

Augusztus 26-án, vasárnap Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szenteli Debreczeni Andrást Hajdúdorogon (4087 Hajdúdorog, Tokaji utca 2.).

Szeptember 2-án, vasárnap Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szenteli Káplár Mártont a debreceni főszékesegyházban (4029 Debrecen, Attila tér).

 

 Nyíregyházi Egyházmegye

 

Június 10-én, vasárnap 11 órakor Szocska A. Ábel megyéspüspök Máriapócson pappá szenteli Aranyics Arnold diakónust. 

Július 7-én, szombaton 10 órakor Szocska A. Ábel megyéspüspök Nyíregyházán diakónussá szenteli Gánicz Tamást.

 

MTI; Magyar Kurír< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala