„Ne féljetek!” – Szobrot kapott Szent II. János Pál pápa Miskolcon

Október 22-én, csütörtökön Ternyák Csaba egri érsek leleplezte és megáldotta Szent II. János Pál pápa szobrát a diósgyőri templomkertben.

 

Mikolai Vince diósgyőri plébános a szertartás elején köszöntötte a főpásztort, Juhász Ferenc esperes, pasztorális helynököt és a miskolci papság megjelent tagjait, valamint Kovács Jenő művészt, a szobor alkotóját, Varga Andrea alpolgármestert, Molnár Pétert, a miskolci KDNP vezetőjét, az önkormányzati képviselőket és minden megjelentet.

 

A házigazda elmondta: Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójához kapcsolódva, a szent pápa liturgikus emléknapján áldják meg az új szobrot. 2013 novemberében az önkormányzat elfogadta, hogy a közelben lévő teret II. János Pál pápáról nevezzék el. Ekkor kezdődött a további tervezés és az anyagi feltételek előteremtésének indítása; kezdettől fogva az volt a szándék – kisebb-nagyobb viták után –, hogy a templomkertben kapjon helyet a szobor. A plébános úgy fogalmazott: a szobor áldó kezével befogja az egész teret. Kovács Jenő szobrászművész kapta a megbízást, akinek Egerben már több műve díszít tereket.

2014-ben a miskolci plébániák gyűjtést szerveztek a szobor felállítására, a szoborállítás költségének mintegy kétharmadát az érsekség vállalta, valamint a diósgyőri hívek adományaival együtt gyűlt össze a szükséges összeg.

A plébános felkérte Ternyák Csaba egri érseket a szobor megáldására. Mint fogalmazott: alkalmasabb személyt nem találhattak volna, hiszen a főpásztort II. János Pál pápa nevezte ki és szentelte püspökké, és közvetlen munkatársak voltak.

 

Ternyák érsek elmondta: nagy örömmel tölti el, hogy az önkormányzat a templommal szemben álló teret II. János Pál pápáról nevezte el. Ennek nyomán fogalmazódott meg az igény, hogy egy műalkotás emelkedjen a közelben, így került ez a szobor ide, Miskolc város örömére.

A főpásztor megköszönte az alkotó művésznek, Kovács Jenőnek, hogy megformálta ezt a remek szobrot, mely a remények szerint a miskolciak örömére szolgál majd. A szobor főpapként ábrázolja a szent pápát, kezében a pásztorbottal, fején a püspöksüveggel, nyakában a palliummal.

„Valóban, mi is a hit szemével tekintünk rá. Katolikusként benne a pápát, Krisztus földi helytartóját látjuk. A személye iránt megmutatkozó érdeklődés, lelkesedés mégis inkább az emberre, Karol Wojtyłára irányult, aki szimpatikus, barátságos, humoros, szerethető ember volt. Ő pedig mindent megtett azért, hogy ezt a feléje irányuló szeretetet Krisztus felé irányítsa, akinek ő a szolgálatába állította életét. Jó időpontban van ez a szoboravatás, amikor az emberek az egész világon saját maguk és a többiek életéért aggódva tekintenek a jövőbe, akkor nagy szükség van a pápa bátorítására.”

 

A főpásztor elmondta még: amikor a jövőért aggódunk, a pápa szobra emlékeztessen bennünket Jézus szavaira: „Ne féljetek!”. A szertartáson Szent II. János Pál pápa prédikációjában, szolgálatának kezdetén, 1978. október 22-én elhangzott szavait idézte: „Fivéreim és nővéreim! Ne féljetek Krisztus körül összegyűlni és elfogadni az ő hatalmát! Legyetek segítségére a pápának és mindazoknak, akik Krisztusnak akarnak szolgálni és Krisztus hatalmával akarják szolgálni az embert és az egész emberiséget! Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt tárjátok ki Krisztus előtt a kapukat! Nyissátok meg az ő üdvözítő hatalma előtt az államhatárokat, a gazdasági és politikai rendszerek határait, a kultúra, a fejlődés és a civilizáció széles mezőinek korlátait. Ne féljetek! Krisztus tudja, hogy »mi lakik az emberben«. De egyedül ő tudja ezt! Manapság az emberek nagyon sokszor nem tudják, hogy mit hordoznak magukban, lelkük mélyén, a szívükben. Sokszor olyan bizonytalanná válik a földi élet értelme. Kételyek árasztják el az embert, és kétségbe is tud esni. Engedjétek tehát – kérlek benneteket, alázattal és bizalommal kérlek –, hagyjátok, hogy Krisztus beszéljen az emberekhez. Egyedül nála vannak az élet, az örök élet igéi!”

A tanítást követően Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a szobrot, kérte: áldja meg az Isten mindazokat, akik itt összegyűltek, adja, hogy a város lakói és vezetői őrizzék az emberi és a keresztény kultúra alapvető értékeit, melyeket a Megváltónk hirdetett meg nekünk.

 

Bérczessy András

Egri Főegyházmegye< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala