Megújult az egri ciszterci templom főoltára

Felújították az egri Szent Bernát ciszterci templom főoltárát, melyet november 19-én, Szent Erzsébet napján ünnepi szentmise keretében áldott meg Bérczi László Bernát zirci főapát.

 

Az ünnepség kezdetén Koós Ede, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium spirituálisa köszöntötte a Zirci Apátság legfőbb előljáróját.

Vajon mit tud a mai ember számára üzenni 800 év távlatából Szent Erzsébet személye, hiszen más életet élünk, mint egy középkori ember, mások a problémáink és a világlátásunk – tette föl a kérdést beszéde kezdetén a főapát, hozzátéve – bár a külső más, az ember belül ugyanaz.

 

Szent Erzsébet azért tudott jó édesanya, feleség, kormányzó, vagy éppen a szegények gondozója lenni, mert megtanult önmagán túlnézni, ehhez pedig mély istenhite segítette hozzá – fogalmazott Bérczi László Bernát. A mai embernek nehéz boldogulnia, mert súlypontja belül van, a céljait önmagán belül keresi. Én és én és én – megvalósítom magamat. Erzsébet megtanulta, hogy végső és igazi célját a Teremtőben keresse, Istenben való hit élt a szívében, tudta, hogy mindig békében lesz, ha Istennel harmóniában van.

 

A megújult oltárról a főapát elmondta, ez nem más, mint Jézus Krisztus keresztjének, az ő önfeláldozó halálának és végtelen szeretetének a szimbóluma. Ő számunkra a példa a tökéletes szeretetre – mondta.

 

A szentbeszéde után Bérczi László Bernát megáldotta a felújított főoltárt, amelybe később visszahelyezték az Oltáriszentséget.

 

Egri Főegyházmegye< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala