Megkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozata Székesfehérváron

Ancsa-Molnár Hajnalka ikonkiállításával, a három napos eseménysorozat ünnepélyes megnyitójával a Városház téren, valamint a nyitó szentmisével a ciszter templomban pénteken kezdetét vette a Katolikus Társadalmi Napok Székesfehérváron. A belvárosban vasárnapig gyerek- és ifjúsági és családi programok sokaságával várják a látogatókat.

 

A Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozatát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hívta életre, hogy bemutassa a Magyar Katolikus Egyház társadalmi tanításának elméletét és gyakorlatát.

Ancsa-Molnár Hajnalka ikonkiállítása volt a Katolikus Társadalmi Napok első rendezvénye, még a hivatalos megnyitó előtt. A rendezvényen Spányi Antal, megyés püspök mondott köszöntőt.

 „Az ikonfestés számomra azt jelenti, hogy Isten országának örökkévalóságát, a fényt, a hitet, amit az ikon hordoz a maga változatlanságában, elhozzam ebbe a változékony világba. Fára festett Szentírásként emelje, építse hitünket, lelkünket.” - vallotta az alkotó, Ancsa-Molnár Hajnalka. 

 A Városház téren, a megnyitó ünnepségen mondott köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester, a rendezvény fővédnöke arról szólt, hogy a Nemzeti Emlékhely közvetlen közelében megnyitni a Katolikus Társadalmi Napokat különleges élmény, elég ha a nemzet ezer éves történelmére és keresztény gyökereinkre gondolunk. Hozzátette, hogy olyan szellemiség birtokosai vagyunk, ami nem csak a múltban, hanem a jelenben is értékeit jelentik a városnak, a nemzetnek és Európának is.

Ez a közösség nem létezhetne a kereszténység nélkül, nem létezhetne az ezt megvalló emberek nélkül és azok nélkül sem, akik keresik ezt az utat és lehet, hogy éppen ennek a rendezvénynek a segítségével találják meg." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

 

Nem lehet csak imádkozni, mert az egyház küldetése az imádság mellett az is, hogy a világban tanúságot tegyen, hogy a világot szépítse, gazdagítsa, szebbé, jobbá tegye és védje meg minden fenyegető veszélytől." 

- hangsúlyozta megnyitó beszédében Spányi Antal püspök. „Ezért fontos, hogy az egyház tudja megtalálni azokat a fórumokat, lehetőségeket, amelyeken bemutatkozhat, megmutathatja saját lehetőségeit, saját készségét, hogy ott segítsen az emberen, ahol az ember van. És az embert megtalálva a világban, segítse a világban való boldogulásában, valami oly módon, hogy ne csak percnyi boldogságokat találjunk, hanem az életünk legyen maga a boldogság és életünk jusson el az örök boldogsághoz, az Istenhez." - fejtette ki köszöntőjében a megyés püspök.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében dr. Udvardy György, pécsi püspök köszöntötte az egybegyűlteket, aki Szent II. János Pál pápa egy markáns gondolatát idézte: „a krisztusi hit kultúrát teremt, az a hit amely nem teremt kultúrát, valójában nem hit.” A idei rendezvény jelmondatában - „Van célunk! Van jövőnk!” - ez a kettő abszolút összekapcsolódik. Fordítva is igaz; ha nincs célunk, a jövő is meggyengül, elhalványodik, nem tudunk küzdeni érte. Így eltűnnek értékeink és bizony percemberekké válunk. - hangsúlyozta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki ezért a rendezvényt jó lélekkel, kultúrateremtő szándékkal segítette.

Európa nem véletlenül és nem magától jött létre és nem is fog magától megmaradni. Addig marad meg, amíg keresztény forrásból táplálkozik. A teljes európai mentalitás és jogrendszer arra épül, hogy minden ember Isten képmása, ezért minden embernek végtelen méltósága van. Az ember nem csak egy faj egyede, nem csak egy okos állat, hanem a Teremtő képmása, aki számára végtelenül értékes.

Szent II. János Pál pápa mondta: ha eltűnik az Isten, akkor nagyon hamar eltűnik az ember is.

Európának addig van jövője amíg ehhez a forráshoz oda tud lépni.” - emelte ki dr. Székely János szombathelyi megyés püspök, a KATTÁRS védnöke.

 

Magyarország a fesztiválok országa, bárhova is megyünk fesztiválokra találunk, ám ezek jórészt az egyéni boldogságot szolgálják. A KATTÁRS egymás felé fordítja az embereket.

- mondta Hirtling István, a fesztivál fővédnöke, aki Svoy Lajos püspök mellett ministrált fiatalként. „Rendkívül fontosnak tartom, hogy az egyház kilép a templomból, hiszen a 21. század technikai és kulturális fejlődése megköveteli az élet inden területén az új eszközök használatát és ettől az egyház sem riad vissza. Egy nagy ünnepet, utcai forgatagot rendez és felmutatja a hit és a liturgia fontosságát.” - mondta a színművész, aki hozzátette: „Egy ambiciózus polgármestert látok és egy rendkívül nyitott, szolgálatkész püspököt. "Székesfehérvár városa havi napról-napra, hónapról hónapra, évről évre a szemem láttára öltözik ünneplőbe. Ebben a városban, ezen a Fő utcán, - és nem csak a Fő utcán hanem a szerte a városban, bárhova nézek." - tette hozzá.

 

szekesfehervar.hu< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala