Máriapoli találkozó Egerben

Kecskemét és Győr mellet Egerben is tartottak  Máriapoli találkozót március 15-e és 17-e között.

 

A Fokoláre Mozgalom évente jelentkező programjának célja, a hitben és a közösségben való megerősödés.

A három napos program során előadások, filmvetítések, csoportos beszélgetések segítették a résztvevőket hitük elmélyítésében. Az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban rendezett találkozóra az ország észak-keleti régiójából érkeztek a mozgalom tagjai.

 

Szent István Televízió

 

Jávorka Lajos: Fokolare mozgalom

 

A II. világháború pusztításának romjain néhány fiatal trentói lány szívében születik egy új életideál: Isten. Olyan ideál Ő, akit semmilyen háború, semmilyen bomba nem pusztíthat el. A Chiara Lubich alapította mozgalom lelkisége szoros összefüggésben áll a Szeretet- Isten felfedezésével: van egy gondviselő, szerető Atyám a mennyben. De hogyan válaszolhatok én erre a szeretetre? "Nem az, aki azt mondja, Uram, Uram, hanem aki megteszi mennyei Atyám akaratát". Megszületik a felismerés, egy mindenki számára járható út az életszentség elérésére. Az Isten iránti szeretet azonban magával hozza a felebarát iránti szeretetet. A "szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat" parancsa a felebarátot egészen új fénybe állítja. A kölcsönös szereteten alapul az egység, mely Jézus jelenlétét hozza az így élő emberek közé. Ez a jézusi jelenlét az, ami az örömöt és a lelkesedést adja, megtéréseket indít el és megváltoztatja az életeket.

Ezt a jelenlétet azonban a legkisebb nehézség, emberi hiba is megzavarhatja. Isten egy esemény kapcsán fölhívta Chiaráék figyelmét Jézus életének arra a pillanatára, amikor a Keresztrefeszített így kiált fel: "Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?". Az elhagyott Jézus. Óriási titok, misztérium ez a pillanat. Chiara igen egyszerű gondolatmenetet követett: "Ha Jézus ekkor szenvedett leginkább, akkor ez legnagyobb szeretetének a pillanata is, és mi neki szenteljük egész életünket".

Az Ő arcát fedezzük fel a világ fájdalmas megosztottságaiban: a családokon belül, a generációk között, a szegények és a gazdagok között, de a különböző egyházak, vallások, hívők és nem hívők között is. Az elhagyott Jézusban fedeztük fel minden megosztottság ellenszerét, a kulcsot az egységhez. Az egység és az elhagyott Jézus tehát az egység lelkiségének két tartópillére.

A Fokoláre mozgalom, bárhol is legyen a világban, mindig közösséget teremt maga körül. Természetesen ezek a helyi közösségek is ösztönözve érzik magukat az egymással való találkozásra. Erre ad lehetőséget a Máriapoli, a Mozgalom egyik legjellemzőbb és évről évre talán legjobban várt közösségi megnyilvánulási formája.

A résztvevőkben megszületik a vágy egy "állandó" Máriapoli iránt. A karizma megtestesülésének egyik formája épp ezek az ún. városkák, melyekből már húsz van világszerte. Első a sorban az olaszországi Loppiano, melyet aztán követett többek közt a hozzánk térben legközelebbi, a horvátországi Krizsevciben létrejött városka is azzal a céllal, hogy mutassuk meg, milyen is lenne a világ, ha mindenki élné az Evangéliumot. Érdeklődők ezrei keresik fel ezeket a városkákat, és vesznek részt egy vagy több napon át a Máriapoli életében. Magyarországon jelenleg még nincs ilyen állandó Máriapoli.

Az első közösségek Szegeden, Budapesten és Egerben alakultak. A rendszeres nyári Máriapolik sora húsz éve, 1978-ban kezdődött 40-50 fővel. Jelenleg Budapesten és Szegeden vannak férfi illetve női fokolárok, melyek a szív szerepét töltik be az egész Mozgalom szolgálatában. Körülbelül 10.000-re tehető a benne résztvevők száma. 1989-től jelenik meg az Új Város, a mozgalom havilapja, jelenleg 2400 példányban.

 

vigilia.hu< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala