Magyar támogatással bővült a mostari ferences diákszálló

Egy épületszinttel bővült a Bosznia-Hercegovinai DOMPES (Domus Panis Et Spiritus) Szent Ferenc Párbeszédközpont és Diákszálló Mostarban a magyar kormány támogatásának köszönhetően - hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek.

 

Az építkezés üzenete az, hogy a segítség nem ismer nemzetiségi vagy felekezeti különbözőségeket - tette hozzá.
A ferencesek ezt a békét akarják megőrizni, és a magyar kormány ebben akar nekik segíteni, hiszen Magyarországnak sem mindegy, hogy Közép-Európában és a közvetlen közelünkben lévő balkáni területeken milyen életviszonyok vannak, és az itt élő nemzetek békében élnek-e, vagy a délszláv háborúhoz hasonlóan ismét konfliktusba keverednek egymással - mondta Soltész Miklós.
Bosznia-Hercegovina-szerte a ferenceseknek óriási szerepük van a béketeremtésben - mutatott rá Soltész Miklós. 
Az ország múltjának ismeretében tudható, hogy milyen vékony jégen járnak a szerzetesek, hiszen nagyon nehéz megtartani a békét az országban élő három fő nemzetiség, a bosnyák, a horvát és a szerb között. A béke megőrzése volt a cél akkor is, amikor kollégiumot alapítottak Mostarban - tette hozzá. 
Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy Mostarban két egyetem van, a ferences rendi szerzetesek pedig felajánlották, hogy a szegény családokból származó fiatalok - legyenek muszlim bosnyákok, ortodox szerbek vagy katolikus horvátok - nagyon olcsón kaphatnak szállást a kollégiumban.
A kollégium újonnan átadott emeletén a magyar zászló színeit viselő köszönőtáblát állítottak, amelyet az ott tanuló leendő értelmiségiek folyamatosan látnak majd, és tisztában lesznek a magyar állam segítőkészségével, ezt a tapasztalatot pedig a későbbiekben tovább tudják adni - mondta az államtitkár. 
A kollégiumban egy megállapodásnak köszönhetően az alig 30 kilométerre fekvő Medjugorjéba tartó zarándokok is meg tudnak szállni. Már a szerda esti átadó ünnepségen is részt vett ötszáz magyar zarándok, aki Medjugorjéba tartott. 
A kollégium építését az utóbbi három évben három ütemben összesen 29 millió forinttal támogatta a magyar kormány - tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, két évvel ezelőtt a támogatásból a konyhát és az étkezőt építették meg. A ferencesek ennek a támogatásnak köszönhetően tudták felállítani népkonyhájukat, amellyel a rászorulókat segítik.

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala