Libanonért hirdetett imanapot Ferenc pápa

Nemzetközi imanapot hirdetett meg Libanonért szeptember 4-re Ferenc pápa a szerdai általános audiencián, amely az első volt február 26. óta, melyet az egyházfő hívők jelenlétében tartott meg.

 

Ferenc pápa böjtöléssel egybekötött egyetemes imára szólította fel egyházát, amelyet Bejrútnak ajánl a szolidaritás jeleként. Az egyházfő csatlakozásra kérte a többi vallás tagjait is. Ferenc pápa felhívása végén egy libanoni zászlót is kézbe vett.
Bejelentette, szeptember 4-án Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár személyesen jelen lesz Bejrútban, "ő fogja közvetíteni a lakosság iránti közelségemet" - jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, hogy konkrét lépésekkel is segítik Libanont, többek között jótékonysági kezdeményezésekkel.
A Szentatya az imádságnak szentelt napot egy hónappal az augusztus 4-én, a bejrúti kikötőben történt robbanás után jelölte ki. Mintegy háromezer tonna, felügyelet nélkül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A katasztrófában a város egy része teljesen megsemmisült, több százan veszítették életüket, több ezren megsérültek. A tragédia politikai és társadalmi feszültséghez vezetett.  
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Libanont és lakosságát már számtalan tragédia sújtotta, most azonban "végzetes veszély fenyegeti az ország fennmaradását".     
Libanont nem lehet magára hagyni - jelentette ki a pápa. Hozzátette: Libanon több mint száz évig a remény országának számított. "Történetük legsötétebb időszakaiban is a libanoniak megőrizték Istenbe vetett hitüket, és bizonyították, hogy képesek országukat a tolerancia, az egymás iránti tisztelet, az együttélés földjévé tenni, példaként az egész térség számára" - mondta Ferenc pápa.
A szerdai általános audiencia az első volt, amelyet az egyházfő 189 nap elteltével ismét a hívők jelenlétében tartott. Az utolsó alkalom február 26-án volt.
Előzetes foglalással ötszázan vehettek részt az audiencián, amelyet nem a Szent Péter téren, hanem a Vatikán falain belül, a pápai paloták jóval kisebb, San Damaso-udvarán tartották. Beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány rámutatott az emberek közötti szolidaritás szükségességére.

 

MTI

infostart.hu< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala