Lét és alkotás a szentség jegyében – Ozsvári Csaba kiállítása az egri Érseki Palotában

Misekönyvborító, ékszerek, kelyhek, úrmutató, paténák és még számos ereklye ékesíti az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogató Központ kiállítótermeit.

 

Január 21-én nyílt meg a Magyar Örökségdíjas ötvösművész kiállítása. Ozsvári Csaba a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanulta mesterségét, hívő emberként mindig is Isten közelségét és az egyházi közösség tiszteletét tartotta fontosnak. Szerénység és alázat jellemezte az ötgyermekes édesapát, aki precízen kidolgozta és bibliai részletekkel gazdagította a domborműveket, hiszen hivatása szerint kizárólag Isten dicsőségét akarta szolgálni. A liturgikus tárgyakon impozáns motívumok szemléltetik Jézus életútját.

 

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Ternyák Csaba, egri érsek mondott beszédet. A főpásztor köszöntőjében kiemelte a díszes, bronzborítással fedett Missziós Keresztet, mely az idei 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma is egyben.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, illetve a Magyar Schönstatt Családmozgalom indítványozta a 2009-ben elhunyt alkotó boldoggá avatását, mondta el Dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja a megnyitón. Kiemelte: a művész a kortárs művészeknél nem találta meg a szent művészet kisugárzását, ezért visszanyúlt a régiekhez, ezekből inspirálódott, önmagát formálta krisztusivá.

Példaértékűek kapuinak és ereklyetartóinak változatos megmunkálásai is; melyek a bizánci, a szkíta és a honfoglalás kori stilizált jegyeket viselik magukon. Többször járt Olaszországban, egyik látogatása alkalmával egységkeresztet nyújtott át XVI. Benedek pápának.

 

Az alkotásokat 2020. május 17-ig láthatják az érdeklődők.

 

Szent István Televízió

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala