Kívül-belül megújul a miskolci minorita templom

A miskolci Nagyboldogasszony minorita plébániatemplom országosan védett barokk műemléktemplom, az Észak-Magyarország régió fővárosának egyik legkiemelkedőbb építészeti értéke.

 

A magyar kormány támogatásával most teljes körű külső és belső felújítási munkálatok kezdődtek, sőt az épület állagvédelme is szerepel a teendők között. A beruházás összesen 871 millió forintba kerül.

 

A Nagyboldogasszony-templom Miskolc városképének egyik legreprezentatívabb épülete. A homlokzatával a Hősök tere felé néző templom balján a minorita rendház, jobbján pedig a Földes Ferenc Gimnázium áll. Alapkövét 1729 szeptemberében tették le, építése 1743-ban fejeződött be az Almássy és Fáy családok adományainak köszönhetően.

Az 1843. évi nagy miskolci tűzvész során a templom súlyos károkat szenvedett: leégett a tetőszerkezete, beszakadtak a belső boltozatok, még a harangok is megolvadtak, viszont csodával határos módon a belső berendezés nagy része megmenekült a tűztől. Elsőnek a rendházat, majd a tornyokat állították helyre; 1845-re készültek el a munkálatokkal – az eredeti Carlone-féle tervek szerint.

 

Nagyobb beavatkozás azóta nem történt, most azonban teljes körű megújulás vár az impozáns épületre.

Az első ütemben a Bástya Építészeti Kft. tervei alapján a templom toronysisakjának cseréje, az új toronyóra beépítése, a tetőszerkezet megerősítése, a villámvédelmi rendszer helyreállítása, valamint a főhomlokzat felújítása fog megtörténni.

 

A következő, második ütemben a belső térben folytatódnak a munkálatok: ekkor a szentély teljes festésére, illetve a freskók restaurálására kerül sor. Ezt megelőzően az elektromos rendszert (világítás, hangosítás) is teljesen felújítják.

 

Jelenleg a templom előtti téren ácsolják össze a szakemberek az új toronysisak vázát. Elkészülte után, előreláthatólag szeptember 30-át követően, speciális daru segítségével emelik majd a helyére az új toronysisakot.

 

Szöveg: Fojtán László

 

Fotó: Fojtán László; Wikimedia Commons

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala