„Kit küldjek el? Ki megy el nekünk?” - egyházmegyei ministráns találkozót tartottak Egerben

 „Kit küldjek el? Ki megy el nekünk?” - ezzel a mottóval zajlott a hagyományos, idén már 11. alkalommal megrendezett egyházmegyei ministráns találkozót. Ternyák Csaba egri érsek meghívására most is az egyházmegye minden szegletéből érkeztek ifjú oltárszolgák, akik kísérőikkel együtt megtöltötték a főszékesegyház padjait. Az ezévi program vendége és a szentmise főcelebránsa az Egri Főegyházmegye szülöttje, Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke volt, aki régen maga is rendszeresen, nagy lelkesedéssel ministrált.

 

Az ünnepélyes, úgynevezett nagybevonulás után Ternyák Csaba köszöntötte a résztvevőket, mint mondta: "Azért vagyunk itt, mondja az érsek, hogy megerősítsük egymást a hitben, és abban a meggyőződésben, hogy Istennek tetsző a szolgálatunk."

 

A szentbeszédében Veres András párhuzamot vont a prófétai és a ministráns hivatás között. Kifejtette, hogy a próféták szolgálatához bátorság és az Isten iránti rendkívüli bizalom kellett, hiszen a nép és az emberek, valamint a királyaik bűnösségéről beszéltek, és életük megváltoztatására szólították fel őket. Ez pedig nem tetszett sem a választott népnek, sem a királyoknak. Isten azonban mások megmentése érdekében kiválasztotta őket a szolgálatra, így az Úr küldöttei lettek, de ez áldozattal is járt.

Ministránsnak lenni hasonló kiválasztottság, a ministráns is küldött - folytatta a győri püspök. Ők és a papok vannak legközelebb ahhoz a titokhoz, ami az oltárnál történik. Járjanak bármerre, Jézus és a templom küldöttei. Aki ezt megérti és felfogja ennek jelentőségét, az szeretne minél tovább ministránsként szolgálni, ahogyan a szónok által a fiatalok elé példaként állított Batthyány-Strattmann László is tette, még tízgyermekes édesapként is. Sőt, velük együtt is. Veres András saját tapasztalatait is megosztotta a ministránsokkal, hiszen már négyévesen is végzett oltárszolgálatot, amikor csak tehette, minden reggel sietett a templomba. Ő végül a papi hivatást választotta, majd később püspök is lett, a mai ministráns utódok közül is remélhetőleg sokakat papnak akar meghívni a Jóisten. A prédikációt követően a résztvevők ministráns ígéreteinek megújítására került sor.

 

A szentmise után a hagyományos közös fotót készítették el a bazilika lépcsőin, majd mielőtt az ebédre indultak volna, tíz csoportot alakítottak a délutáni foglalkozásokhoz. A lányok csoportjait a Szent Ferenc Kisnővérei közösség irányította, míg a fiúkét a papnövendékek. A program fókuszában a hivatásgondozás volt. Előadások, tanúságtételek, a mai kor szentjeinek megismertetése, énektanítás és különböző játékok szerepeltek a kínálatban.

Ezalatt a hitoktatókat és a papokat beszélgetésre várta az Egri Érseki Palota Erdődy termébe Ternyák érsek és vendége, Veres András.

 

A nap folyamán Szabó József kanonok, spirituális, a nap főszervezőjének vezetésével flashmobot is tartottak. A csoport közepén az Eucharisztiát megjelenítendő fehér ruhás  ministránsok álltak, innen indultak a többiek a négy égtáj felé, azt jelképezve, hogy elviszik az örömhírt a föld minden szegletébe. Veres András a missziós parancsot olvasta fel az Evangéliumból.

A program zárásaként a bazilikába vonulva az ifjú oltárszolgák kötetlen beszélgetés keretében tehették fel kérdéseiket a meghívott püspöknek, majd együtt imádkozták el a litániát.

 

Kép és szöveg: bf< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala