Hölvényi György: a Szíria ellen bevezetett nemzetközi szankciók akadályozzák az egyházak karitatív t

A Szíria ellen bevezetett nemzetközi szankciók visszavetik az újjáépítési erőfeszítéseke, és akadályozzák az egyházak karitatív tevékenységét a régióban - hangsúlyozta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője szerdán, az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának online konferenciáján.

 

A képviselő a munkacsoport társelnöként elmondta, hogy a 2018-as szíriai humanitárius küldetése során az őt fogadó helyi egyházi vezetők megerősítették, hogy a szankciók negatív hatással vannak nemcsak a gazdasági, de a társadalmi helyzetre is az országban.
Hangsúlyozta: a szankciók csak meghatározott szervezeteket és személyeket érintenek, a humanitárius segély kivételt képez.     Azonban - tette hozzá - a segélyek áramlását számos gyakorlati akadály nehezíti. Példaként említette, hogy külföldön élő szíriaiak nem küldhetnek pénzt családtagjaiknak, vagy a humanitárius szervezetek sem képesek pénzt utalni az országba, mivel a pénzintézetek elutasítják a tranzakciót a szíriai bankokkal.
A képviselő a Caritas katolikus segélyszervezet közelmúltbeli jelentésére hivatkozott, amely megerősíti, hogy a szeretetszolgálatokra szükségtelen terheket rónak a szankciók, és a korlátozó intézkedéseknek a legkiszolgáltatottabbak fizetik meg az árát. Kiemelte: a háború, a hatalmi elnyomás mérhetetlen szenvedéseket okoz a polgári lakosságnak, amelyeknek enyhítésében az egyház pótolhatatlan szerepet játszik.
"Szíriában milliók nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez, táplálékhoz, oktatáshoz, a koronavírus járvány meg csak tovább mélyíti a válságot. Gondoskodni kell a megfelelő segítségnyújtásról számukra, a szíriai rezsimet sújtó szankciók nem gátolhatják ezt a létfontosságú humanitárius tevékenységet" - húzta alá.
A konferencián ugyancsak felszólaló Thomas Heine-Geldern, a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet vezetője megerősítette: a szankciók bevezetése akadályozza a karitatív segélyek áramlását egy olyan országba, ahol az alapvető élelmiszerek ára az égbe szökött, miközben a háztartások bevételei minimalizálódtak. Ez hozzájárult a szervezett bűnözés elterjedéséhez, különösképpen az embercsempészethez. Rámutatott: a környező országokba menekültek a segélyszervezetek segítsége nélkül nem tudnak hazájukba visszatérni, ami súlyos következménnyel jár Európára nézve is.

 

MTI

vasarnap.hu< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala