Hölvényi: az egyházak a járvány elleni küzdelemben is készek az emberek segítségére

Az egyházak a világjárvány elleni küzdelemben is készek az emberek segítségére - hangsúlyozta Hölvényi György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt frakciója vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának szerdai online videokonferenciáján.

 

A képviselő, aki egyben a munkacsoport társelnöke, elmondta, hogy szerdai találkozó első alkalommal adott lehetőséget annak bemutatására, hogy a történelmi egyházaknak milyen szerepe van a koronavírus-járvány okozta válság utáni újjáépítésben. Emlékeztetett, hogy az uniós intézményekben egyedül a néppárti vallásközi munkacsoport foglalkozik a járvány alatti egyházi szerepvállalás és szociális tanítás bemutatásával. Példaként említette továbbá a vallási közösségek felelősségvállalását a járvány idején, amelynek köszönhetően egész Európában komoly emberi és intézményi erőforrásokat mozgósítanak a szükséget szenvedők megsegítésére.
Hölvényi György a segítségnyújtás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy dolgoknak sorrendje van, először a családért, majd a szűkebb és tágabb környezetért tud az ember felelősséget vállalni.
"A szolidaritás csak akkor hiteles, ha felelősségvállalással jár együtt, különben csak óhaj marad" - hangsúlyozta.
Az eszmecseréhez hozzászóló Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára elmondta, hogy a járvány alatt egyfajta spirituális sorsközösség alakult ki Európában. A veszély jelenléte áthatotta a közösségeket, és az emberek ráeszméltek saját halandóságukra, sebezhetőségükre. Véleménye szerint többen ebben a kritikus helyzetben találták meg saját útjukat, többeknek megerősödött a hivatástudata és elkötelezettsége hogy támogassa és védelmezze embertársait.
"A leglényegesebb viszont az, hogy világossá vált, hogy az emberélet mennyivel fontosabb, mint a gazdaság" - hangsúlyozta.
A vallások közötti párbeszéddel foglalkozó parlamenti munkacsoportnak több mint 10 éve meghatározó szerepe van a vallások közötti dialógus és együttműködés elősegítésében. A vallási szervezetek alapvető szerepet játszanak a konfliktusok megoldásában, és hozzájárulnak a társadalmi békéhez azáltal, hogy elősegítik a társadalmi értékek létrehozását, annak széleskörű kommunikálását és védelmét. A munkacsoportnak ezért van meghatározó az európai törekvésekben, mert bevonja az egyházakat a közös gondolkodásba.

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala