Gyermekvédelmi szakmai fórumot tartottak a katolikus intézmények képviselői

Országos gyermekvédelmi szakmai fórumot tartottak szerdán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a szerzetesrendek, valamint egyházi tanintézmények szakembereinek részvételével - közölte a szervező, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az MTI-vel.

 

A rendezvény azt célozta, hogy elindítsa a Magyar Katolikus Egyház több száz intézménye közötti együttműködést és olyan hatékony gyermekvédelmi rendszereket dolgozzanak ki, amelyeket használhatnak az egyházi fenntartású iskolákban, a szerzetesrendekben és a papképzésben is - olvasható a közleményben.
A szakmai fórum részvevői ismertették a Magyar Katolikus Egyház különböző közösségeinek és intézményeinek gyermekvédelmi programjait, kezdeményezéseit, és egyeztették jövőbeli elképzeléseiket - írták.
A rendezvényen a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) bemutatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából a 2021-2022-es tanévtől induló kétéves gyermek- és ifjúságvédelmi szervezetfejlesztő projektjét. Ennek keretében 39 katolikus iskolában és óvodában 2-3 tagú gyermekvédelmi teamet állítanak fel és intézményspecifikus gyermekvédelmi stratégiát készítenek külső szakmai mentor támogatásával.
Gájer László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye gyermekvédelmi felelőse arról tájékoztatott: a főegyházmegyében továbbfejlesztik a már korábban megkezdett gyermekvédelmi munkát. 2021-től a papi továbbképzésében is rendszeresítették a gyermek- és ifjúságvédelmi képzéseket, a 2021-2022-es tanévtől pedig beillesztik a kispapok szemináriumi képzésébe is.
Tovább bővítik a terápiás segítségnyújtás lehetőségeit, ennek érdekében a főegyházmegye együttműködési megállapodást kötött egy az egyháztól független terápiás központtal. Emellett a főegyházmegye munkatársai bekapcsolódnak a Szerzetesi Iroda Emberi méltóság projektjének műhelymunkáiba is - mondta el.
A rendezvényen bemutatták a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban öt éve működő gyermekvédelmi rendszert. Juhász-Laczik Albin, a gimnázium igazgatója úgy fogalmazott: "hisszük, hogy a gyermekvédelemnek és tágabban, az emberi méltóság védelmének a területén szükség van a különböző intézmények együttműködésére, ami kölcsönös bátorítást, gazdagítást és közösséget eredményez".

 

MTI

Index< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala