Folytatódott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület Homrogdon

Folytatódott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület a Krisztus Teste és Vére templomban Homrogdon.

 

Február 5-én Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, a NEK teológiai bizottságának elnöke tartott katekézist és mutatott be szentmisét. Előadásában a rektor az eucharisztia áldozati jellegéről beszélt, hangsúlyozva, hogy minden szentmisében jelenvalóvá válik számunkra Krisztus megváltó áldozata. Minden liturgiában hálát kell adnunk azért, hogy a Megváltó Jézus a kenyér és a bor színében jelen van közöttünk és belőle szent kegyelmet és egészséges lelki erőt meríthetünk a Krisztust követő keresztény élethez. Ahhoz, hogy életünk áldozatait, keresztjeit, a testi -lelki szenvedéseinket, Krisztushoz méltóan tudjuk hordozni. A katekézist végül Dolhai Lajos két újonnan megjelenő könyvének a bemutatásával zárta.

 

Az előadás után gyónási lehetőséget biztosítottak a jelenlévő híveknek, utána pedig elkezdődött az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa szintén a meghívott vendég volt. Homíliájában Dolhai Lajos egy szokatlan hasonlattal az Oltáriszentség titkát a rózsafüzéréhez hasonlította, miszerint egyszerre örvendetes, fájdalmas és dicsőséges titok az Eucharisztia. Örvendetes számunkra, mert az Úr nem ment el teljesen, itt maradt közöttünk. Fájdalmas titok, mert minden szentmisében Krisztus megváltó szenvedésére és megváltó kereszthalálálra emlékeztet bennünket. Dicsőséges, hiszen az Oltáriszentség az örök élet záloga. Végül azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy hallják meg Krisztus hívó szavát a szentmisén való részvételre, hiszen ez tart meg bennünket is keresztény katolikus őseinknek a hitében. A szentmisét szentségimádási óra követte, melyet Tóth István hidvégardói plébániai kormányzó vezetett. Az ünnep szeretetvendégséggel zárult.

 

Kormosné Horváth Anita

 

Egri Főegyházmegye

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala