Főegyházmegyei Kateketikai Konferenciát tartottak Egerben

Ternyák Csaba egri érsek november 7. és 9. között „Én vagyok az élet kenyere” (Jn 6,48) mottóval kateketikai konferenciára hívta az Egri Főegyházmegye területén tevékenykedő lelkipásztorokat és hitoktatókat.

 

A háromszáz fős tanácskozás témája a 2020 szeptemberében hazánkban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés volt. A rendezvény szakmai munkájának az egri Hotel Flóra, liturgikus szertartásainak pedig a Nagyboldogasszony-templom (Barátok temploma) adott otthont.

A konferencia nyitó szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

 

A szertartást követő előadásában a főpásztor rámutatott a katekéták kulcsfontosságú szerepére a gyermekek szentségi nevelésében, illetve meghatározta feladatukat a közelgő NEK előkészítésével kapcsolatban.

Előadásában Török László biblikus, Füzes Ádám liturgikus, Versegi Beáta CB nővér antropológiai oldalról igyekezett megvilágítani az Eucharisztia mindennapjainkra gyakorolt, éltető hatását.

A plenáris előadások után szekcióüléseken beszélhették meg a résztvevők a különféle korosztályok eucharisztikus nevelésében szerzett tapasztalataikat.

Az óvodás korosztály hatékony megközelítéséhez Vizvárdy Rita szociális testvér adott gyakorlati útmutatást és ötleteket. A szentségi felkészítésben végzett széles körű tapasztalataikkal és az úgynevezett „jó gyakorlatok” bemutatásával Tóth Adrienn és Stafford Krisztina Jézus Szíve-nővér gyarapította a katekéták módszertani eszköztárát. Balog Gyula gyöngyösi plébános a fiatalok eucharisztikus életének formálásához adott új szempontokat. Vitális Gábor szalézi szerzetes pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek Jézushoz vezetésének gyakorlatát mutatta be a téma iránt érdeklődőknek.

 

A lelki elmélyülést szolgáló közös esti szentségimádás és egyéb imaalkalmak programját Szabó József, az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa állította össze.

A konferencia zárásakor megfogalmazott hitoktatói vélemények arról tanúskodtak, hogy a közösen eltöltött három nap lelki ajándékaival és hitismereti, módszertani tapasztalataival gazdagodva a katekéták új lendülettel folytatják a munkájukat saját területükön.

 

Egri Főegyházmegye

 



< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala