Ferenc pápa:a"demográfiai télből"a gyermekek születésének tavasza vezethet ki

A balkáni migrációs útvonalon érkező egyre több gyermek védelmében tett felhívást, és veszélynek nevezte a születések számának csökkenését a "demográfiai télben" élő Olaszországban Ferenc pápa vasárnapi beszédében, amelyet hetek óta először hívők jelenlétében mondott el.

 

Ferenc pápa december 20-tól interneten keresztül mondta el beszédeit. A koronavírus-járvány miatti korlátozások országos enyhítése után ez volt az első vasárnap, amikor ismét a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából beszélt. A katolikus egyházfő szavait az esős időben néhány száz hívő hallgatta: a pápa külön köszöntötte azokat a spanyol szerzetesnőket és olasz fiatalokat, akik rendszeresen jelen vannak a vatikáni téren.
Ferenc pápa imádkozott azért, hogy legyen béke Mianmarban, ahol február elsején katonai hatalomátvétel történt. Az egyházfő nemzeti stabilitást, társadalmi igazságosságot, demokratikus együttélést sürgetett az országban, ahol 2017-ben tett látogatást.
Az egyházfő szorgalmazta a balkáni migrációs útvonalon, felnőtt kíséret nélkül érkező gyermekek megvédelmezését. A pápa elmondta, úgy értesült, "nagyon sokan és drámai helyzetben" vannak a család nélküli kiskorúak, akiket számos veszély fenyeget. Ferenc pápa kötelességnek nevezte a gyermekekről való gondoskodást, és segítésükre humanitárius folyosók létrehozását sürgette.
Olaszországot fenyegető veszélynek nevezte a születések számának zuhanásszerű csökkenését, és azt hangoztatta, hogy a "demográfiai télből" a gyermekek születésének tavasza vezethet ki. Az olasz statisztikai hivatal felmérése szerint 2020-ban az előző évhez képest húsz százalékkal csökkent, és négyszázezer alá esett az újszülöttek száma, ami az utóbbi százötven év legalacsonyabb adata.
Ferenc pápa emlékeztetett a betegek február 11-án sorra kerülő egyházi világnapjára. Kijelentette, a betegek ápolása az egyház számára nem puszta egy választási lehetőség, hanem szerves részét képezi az egyház küldetésének.

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala