Egyházi fenntartású temetők is pályázhatnak a Magyar falu programban

Kilencmilliárd forint értékben újabb négy pályázati felhívást tesz közzé a kormány a Magyar falu program keretében – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztató keretében július 29-én Budapesten.

 

Gyopáros Alpár elmondta: a négyből két pályázati felhívást egyházi és önkormányzati fenntartású temetők felújítására írtak ki, erre a célra hárommilliárd forint áll majd rendelkezésre. Az augusztusban induló négy felhívásra az ötezer lélekszám alatti kistelepülések pályázatait várják, a temetők esetében pedig a helyi egyházközségek is pályázhatnak.

A temetőkre vonatkozó egyik pályázatban ravatalozók felújítására, illetve új ravatalozó építésére lehet maximum 30 millió forintos támogatást igényelni. A másik alprogramban pedig egyéb, kisebb összegű fejlesztésekre kaphatnak pénzt az önkormányzatok és az egyházközségek, például temetői járda felújítására, víznyerőhely, hulladéktároló vagy illemhely létesítésére maximum 5 millió forint értékben.

Mindkét pályázói kör számára augusztus 12-én nyílik meg a lehetőség a pályázatok beadására, az önkormányzatok szeptember 5-ig, az egyházak pedig szeptember 16-ig nyújthatják be pályázataikat – ismertette a kormánybiztos.

A temetőfejlesztést rendkívül fontosnak nevezte Gyopáros Alpár a falvak és kistelepülések számára, hiszen „a falusi ember tudja”, hogy a településképet elsősorban két épület, illetve településrész határozza meg: a templom és a temető. Emellett, tette hozzá, a halottak iránti tisztelet miatt is fontos a temetők megfelelő állapota.

Gyopáros Alpár elmondta, hogy egyik pályázat esetében sem várnak el önerőt a pályázók részéről, és hitelt sem szükséges felvenniük, mert hatvan napon belül elbírálják a pályázatokat és a támogató okirat kibocsátását követő ötödik napon utalják az elnyert összeget.

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala