Bemutatták Dolhai Lajos az Eucharisztiáról szóló új könyveit

Dolhai Lajos az Eucharisztiáról szóló két könyvét mutatták be december 7-én az egri érseki palotában. Az eseményen köszöntőt mondott Ternyák Csaba érsek. A köteteket Krakomperger Zoltán teológiatanár, valamint Csizmadia István plébános, teológiatanár ismertette.

 

A könyvbemutató az egri szeminárium papnövendékeinek műsorával kezdődött. A program moderátora, Löffler Erzsébet elmondta: Dolhai Lajos e két műve az eucharisztikus kongresszusra készülve látott napvilágot.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében kiemelte: a kongresszus nemcsak nemzetközi, hanem egyúttal budapesti és nemzeti, vagyis mindannyiunké lesz.

1938-ban sok nemzet küldöttsége jött el a magyar fővárosba, a későbbi XII. Pius pápa is jelen volt. Akkorra készült el Boldog XI. Ince pápa Budán álló szobra, akit a török elleni küzdelme miatt Magyarország megmentőjének is neveznek. Ez a magyar egyház Róma iránti hűségének is tanúbizonysága volt – szögezte le Ternyák Csaba.

 

Az Eucharisztiáról szóló két könyvról szólva az egri érsek a pénteki bemutatón hangsúlyozta: öröm és büszkeség, hogy Dolhai Lajos nemcsak a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, hanem a budapesti kongresszus előkészítésében is szerepet vállal a teológiai bizottság elnökeként. Emellett e két kötetet is megírta, melyek egyike hosszú időre meghatározza az eucharisztikus szemléletet, a másik pedig a hívek széles köréhez szól.

Kihívás ismertetni a művet, mely ösztönzést ad a további elmélyülésre – mondta Krakomperger Zoltán teológiatanár az Eucharisztia teológiája című kötetet bemutató előadásában, melyből Dolhai Lajos gazdag tudományos életútját is megismerhette a közönség. – A papnevelés és a szent tudományok kapcsolódnak össze Dolhai Lajos életében, aki tanítványai mellett publikációira is büszke lehet: tizenegy könyv, több száz cikk, számos fordítás fűződik nevéhez – tájékoztatott Krakomperger Zoltán.

 

Az Eucharisztia teológiája című kötet igényes kivitelben gazdag tartalmat kínál. Nyolc fejezetben, lendületes stílusban, alapos szakirodalmi háttérrel vezeti be az olvasót az Eucharisztia misztériumába. Liturgikus teológiai és pasztorális vonatkozásokat is tartalmaz a hiánypótló mű, mely feltárja az összefüggéseket, s gyakorlati kérdésekre is választ ad – mondta Krakomperger Zoltán, aki a szentírási, dogmatörténeti forrásokban bővelkedő könyvet Dolhai professzor egyik főművének nevezte.

Csizmadia István plébános, teológiatanár a Csúcs és forrás című kötetet ismertetve rámutatott: a szerző művében ötvenkét vasárnapra osztva közli a tanítást, miközben ökumenikus szempontokat szem előtt tartva tisztázza az egyes kérdéseket. Feltárja a párhuzamot Szűz Mária személye, engedelmessége, hálaadása és az Eucharisztia között.

Fontos, hogy a teológiában jártas emberek, lelkipásztorok mellett a hívek széles rétege is olyan olvasmányhoz jusson, amely segíti az Eucharisztia misztériumának megértését, az elmélyülést – fogalmazott Csizmadia István.

 

A bemutató végén Dolhai Lajos köszönetet mondott művei méltatásáért és a papnövendékek műsoráért.

A két kötet már kapható a katolikus könyvesboltokban.

 

Egri Főegyházmegye

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala