Az eucharisztikus kongresszus előkészületeiről egyeztetett a Vatikánban Erdő Péter bíboros

Ferenc pápa hamarosan  elfogadhatja a 2020-ban Magyarországon rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát, amelyre az egyházi világtalálkozó programja épül, széles digitális platformmal a fiatal hívők számára is - számolt be vatikáni látogatásáról Erdő Péter bíboros, prímás az MTI-nek pénteken. 

    

Erdő Péter elmondta, hogy Piero Marini érsekkel, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottsága elnökével és a bizottság tagjaival egyeztetett a három év múlva kezdődő magyarországi találkozó teológiai tartalmáról, programjáról, és bemutatták a magyarországi jelmondatot is.

    Ezt csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy Ferenc pápa elfogadja, ami Erdő Péter szerint néhány héten belül várható. A jelmondat foglalja össze a magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus központi témáját és misszióját.

    Addig is megkezdődött a kongresszus előkészítő szakasza az úgynevezett misszionáriusok képzésével: Pünkösd hétfőn Máriaremetén adják át az első mintegy 190 személynek a megbízólevelet, hogy saját plébániáján az eucharisztikus kongresszus misszionáriusaként megkezdje munkáját. A misszionáriusok feladata a hívők közösségének bevonása és felkészítése a találkozóra, és javaslatokat tehetnek a kongresszus lelkipásztori és liturgikus programjaira. A misszionáriusok készítik elő a Missziós Kereszt országjárását is. Erdő Péter elmondta, minden eucharisztikus kongresszus előtt van egy szimbolikus tárgy, amelyet körbevisznek az adott országban a püspöki székhelyeken és esetleg máshol is. A kereszt országjárását nem csak egyházi, hanem helyi kulturális és szociális programok kísérik majd.

    A bíboros hozzátette, hogy a szokás szerint egy hétig tartó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust egy nemzetközi tudományos  találkozó előzi meg, az ünnepségek sorozatát nyitómise indítja el, amelyen a tervek szerint gyerekek elsőáldoznak. Kiemelt esemény lesz az eucharisztikus körmenet, valamint a betegekkel és szegényekkel való találkozás, amelyen belül konkrét szociális akciókat is terveznek. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómisével fejeződik be. A kongresszus azonban nem merül ki az egy hétig tartó programokban: közös imádság és felkészülés előzi meg a magyarországi templomokban, "a templomokból kilépő szeretet különböző akcióival", és a kongresszus után is új szokások és tradíciók honosodhatnak meg - jelentette ki Erdő Péter.    A bíboros hangsúlyozta, hogy az egész világból várt résztvevők regisztrációja és a kongresszus internetes követése, közösségi megosztása céljából digitális platformmal készülnek elsősorban a fiatal hívők számára.

    Magyarországon lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A helyszínt Ferenc pápa jelölte ki a 2016-ban a fülöp-szigeteki Cebuban tartott találkozón, amelynek teológiai szimpóziumán több mint 12 ezer vettek részt, másfél millióan a körmeneten és egymillióan voltak a zárómisén. A magyarországi kongresszuson ennél is nagyobb részvétel várható annál is inkább, mert a találkozó legutolsó kelet-közép-európai helyszíne 1997-ben a lengyelországi Wroclawban volt.

 MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala