Az Egri Főegyházmegye tulajdonába került az érseki pincerendszer

Az Egri Főegyházmegye tulajdonába került az egykori érseki pincerendszer - közölte az érsekség a honlapján pénteken.

 

Azt írták: a kormány "egy korábbi döntésével visszaadta az Egri Főegyházmegyének az érseki pincerendszert, és ennek alapján az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével" pénteken "megtörtént a tényleges birtokba adás is".
Hozzátették: a török megszállás után a püspöki palota építéséhez szükséges köveket itt termelték ki, így alakultak ki a járatok, amelyek a Pyrker tér és a palota alatt húzódnak, és amelyek az Egri Érsekség évszázadai alatt eredetileg is az épületegyüttes szerves részét alkották.
A pincerendszer a jövőben is látogatható lesz; a tervek szerint kisebb átalakítás után kulturális, hitéleti és turisztikai célokat szolgál majd - olvasható a közleményben.
    A részben az egri bazilika, részben az egri érseki palota alatt lévő, több mint háromezer négyzetméteres pincerendszer korábban az egri önkormányzat tulajdona volt, 2016-ban született döntés arról, hogy a Magyar Állam megvásárolja, majd az Egri Főegyházmegyének ajándékozza.

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala