Augusztus 1-től az Egri Főegyházmegye az Eszterházy Károly Egyetem fenntartója

A parlament 2021. április 27-én  határozott  az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói jogának az Egri Főegyházmegye részére történő átadásáról és az ehhez kapcsolódó vagyonjuttatásról.  Ternyák Csaba egri érsek a döntésről, annak hátteréről és az együttműködés távlatairól nyilatkozott a Szent István Televíziónak.

 

A főpásztor úgy fogalmazott: a tény, hogy az egri intézmény katolikus egyetemként működik majd, egyrészt visszatekintésre, másrészt előretekintésre sarkall.  A múltba nézve azt látjuk, hogy Eger két történelmi múltú intézménye ismét egymásra talált teljesen.

 

Az egri püspökséget Szent István király alapította több mint 1000 évvel ezelőtt, s mintegy 250 esztendővel ezelőtt Eszterházy Károly püspök megépíttette a Líceumot, mint egyetemi épületet, hogy a régió, sőt, egész Magyarország számára egyetemi központot hozzon létre. Később az egyházmegyéből főegyházmegye lett, az egri érsekségként is ismert, hivatalos néven Egri Főegyházmegye.

 

Ternyák Csaba rámutatott: a parlamenti döntés előtt a kormányzat felmérte az érintettek szándékát, az egyetemi szenátus 100 százalékban támogatta, hogy  egyházi fenntartásba kerüljön az intézmény.  Az egyetem struktúrájában, hitvallásában eddig is ott szerepeltek azok a keresztény értékek, amelyeket közösen vallunk, s a jövőbe tekintve látszik,  hogy nagyon sok szép közös feladat áll előttünk. Az egyház részéről készen állunk erre az együttműködésre, hogy segítsük és támogassuk az egyetemet abban a nagy szolgálatban, amit ebben a régióban, sőt országosan magára vállal és végez. Isten áldását kérjük az augusztus 1-től megvalósuló Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, kérjük, hogy az Úr segítsen bennünket!

 

Az egri érsek kiemelte: a közszolgálatban már eddig is megmutatkoztunk, hiszen az Egri Főegyházmegye a magyar állam után a második legnagyobb iskolafenntartó intézmény, az óvodák, általános és középiskolák, szakképző intézmények után az egyetem felelősségében is osztozunk. Az a remény, hogy ez a  közös munka, amit az egyetem vezetésével  közösen fenntartóként fogunk végezni, a régiónak és Eger városának örömére és megelégedésére szolgál. Isten áldását kérjük erre a nagy vállalásra!

 

A teljes nyilatkozat a Szent István Televízió honlapján látható: www.szentistvantv.hu

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala