Átadták az Egri Érsek Bora 2018 címeket

Az Egri Érsek Bora 2018 címek átadásán Ficzek László az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök köszönetét fejezte ki a borászoknak, hogy fontosnak tartották, hogy nevezzenek. Hagyományosan az egyházmegye valamennyi területéről érkezett minta, az egri, tokaji, mátrai, bükki és kunsági borvidékről a megmérettetésre.

A helynök kiemelte: negyedik  alkalommal választották ki a címre érdemes borokat, s köszönetet mondott dr. Gál Lajos professzornak, ismert egri borásznak, hogy segített a szervezésben, a kiválasztásban annak a hét fős grémiumnak, mely döntést hoz Ternyák Csaba egri érsek vezetésével.

Hozzátette: a bor nemcsak mint termék különleges. Az átalakulás, az átváltozás anyaga, a nedvességből, tápanyagból, napfényből szőló gyümölcs lesz, ebből bor készül. Az egyház életében a szentmise felajánlási imádsága: „áldott vagy  Urunk, Mindenség Istene, mert a Te bőkezűségedből kaptuk a bor, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét” kifejezi, hogy valójában mit is jelent számunkra a legfontosabb átváltozás.

Gál Lajos a borokról és a versenyről szólva elmondta: ez egy különleges megmérettetés, csak a bor számít, a minőség. Külön örömnek nevezte a szakember azt, hogy fiatal és régóta ismert pincészetek is jelen vannak a versenyen. A versenyben külön figyelmet kap az Egri Érsek Misebora kiválasztása, ennél a főpásztor személyesen dönt. Ezúttal egy tokaji pincészet bora viselheti a címet.

Péter Ákos borász úgy fogalmazott: a díjra a hegyközségi tanácson keresztül lehet nevezni, egy előválogatás után. Sokat jelent ez az elismerés, különösen az, hogy a 2013-as édes szamorodni az Egri Érsek Misebora lett. Ez komoly rangot ad, jól kommunikálható és reklámértéke is van.

Több olyan pincészet van, amelyik két kategóriában is megkapta a címet. Ezek egyike az egri Kőporos. Simkó Zoltán borász azt mondta:  hatalmas öröm és megtiszteltetés, örömmel hozták a borokat, s bizakodtak a sikerben, mely nem maradt el. Az Egri Érsek Bora címért folyó versenyt ezúttal is sok nevezés és borok jellemezték a szakértők szerint. A díjátadót követően a résztvevők meg is kóstolhatták a győztes borokat.

 

Bérczessy András< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala