Áder János jelenlétében szentmisét mutatott be a londoni Westminster székesegyházban Erdő Péter

Áder János köztársasági elnök és felesége jelenlétében szentmisét mutatott be hétfő este a Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

 

A szertartással, amelyen jelen volt Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, megkezdődött az a nagyszabású rendezvénysorozat, amelynek keretében e héten bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.  

  Az esztergomi relikviát a hétfő esti szentmise előtt együtt fogadta a  Westminster székesegyház főbejáratánál Erdő Péter és Vincent Nichols, majd az ereklyét elhelyezték a katedrális oltárán, az Angliában őrzött Becket-relikviákkal együtt.    Ezután vonult be a székesegyházba az elnöki házaspár, és a vesperás énekek után kezdődött Erdő Péter szentmiséje.
    A Becket-relikvia nagy-britanniai bemutatásának jelentőségéről Erdő Péter a szertartás előtt magyar újságíróknak elmondta: a XII. században Európa püspökei nagyon közel álltak egymáshoz, Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek például ugyanabban az évben tanult Párizsban, mint Becket Tamás.
    Mindkettőjük életében voltak olyan időszakok, amikor hazájuk uralkodójával szoros kapcsolatokat ápoltak, és egyaránt olyanok is, amikor az egyház által képviselt eszmények mellett kiállva ellentétbe kerültek az uralkodóval. Ezt a közös élményt Becket Tamás mártírhalála után egész Európában nagyon sok püspök meg akarta örökíteni, tisztelegve a mártír érsek emléke előtt. Így volt ez Magyarországon is, ahol az elsők között emeltek templomot Becket Tamás tiszteletére - fejtegette Erdő Péter.    Ez is azt mutatja, hogy vannak olyan lelki értékek, amelyek összekötik Európa népeit, és ez Anglia és Magyarország esetében is így van - tette hozzá.  

 Kedden az Esztergomból hozott Becket-ereklyét az Angliában őrzött relikviákkal együtt a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadja ünnepélyes szertartással, szintén Áder János köztársasági elnök jelenlétében.    Pénteken a tervek szerint az anglikán érseki palotában tartanak szimpóziumot Becket Szent Tamásról. Ezen a rendezvényen mások mellett Vincent Nichols, valamint Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője tart előadást.< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala