A szíriai keresztényekről vetít dokumentumfilmet a Duna Televízió

A Közel-Keleten élő keresztények helyzetét mutatja be az „Övék a mennyek országa” című dokumentumfilm-sorozat, amelynek harmadik, Szíriáról szóló része május 21-én, pünkösdhétfőn este látható a Duna Televízióban.

A filmet készítő Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztője az MTI-nek elmondta: sorozatukban a közel-keleti keresztényekről és a keresztényüldözésről készítenek dokumentumfilmeket. Korábban Irakban, Egyiptomban, Jordániában, ezúttal pedig Szíriában forgattak.

A legveszélyesebb vállalkozás a mostani, szíriai volt, mert ott még mindig háború dúl – mondta, kiemelve, hogy az elkészült dokumentumfilm különleges alkotás, hiszen nehéz kijutni Szíriába, komoly biztonsági intézkedéseket kell vállalni azért, hogy forgathassanak és kevés olyan film születik ma a világban, amely kimondottan a bombázások és romok között élő keresztényeknek mint vallási kisebbségnek az életét mutatja be.

Mint mondta, a kiutazó csapat tagja volt Hölvényi György európai parlamenti képviselő, Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes. A film hat nap alatt, feszített tempóban, háborús körülmények között készült, operatőre Marossy Géza.

A forgatócsoport Aleppóban, Homszban, Maalulában és Damaszkuszban járt, azokon a helyeken, ahol a legnagyobb mértékű pusztítás történt a II. világháború óta.

 

Nincs olyan család, ahol ne lenne legalább egy halott.

A filmben megszólalnak a keresztény vezetők mellett azok is, akik vállalják, hogy minden fenyegetettség ellenére nem hajlandók elhagyni azt a földet, ami a hazájuk és a kereszténység bölcsője, és ahol a Biblia tanúsága szerint megtörtént Szent Pál megtérése. Az ottani ferencesek mind a mai napig őrzik a „damaszkuszi út” egy darabját templomukban.

Az európai keresztény kultúra számára fontos, hogy a közel-keleti kereszténység megmaradjon, hiszen ez olyan, mint egy fa, amelynek ha a gyökere elszárad, akkor maga a fa is meghal – fogalmazott Siklósi Beatrix. Valamennyi megszólaló egybehangzóan állítja: a legfontosabb az ott lakók számára a biztonság, a lakhatás, a munka, az oktatás. A stábnak sikerült exkluzív interjút készítenie a szír főmuftival is.

Siklósi Beatrix kiemelte: a dokumentumfilmben nyilatkozók azt is elmondják, hogy az országuk elleni támadás egy gerjesztett konfliktus, és nekik ehhez a háborúhoz semmi közük, nem akarják és nem is értik. Hangsúlyozta: ezeknek az embereknek nagy szükségük van arra, hogy a világban tudjanak a létezésükről. „Maga az együttérzés, a velük való szolidaritás, túl a pénzügyi segítségen, számukra az életet jelenti”.

Siklósi Beatrix elmondta azt is, hogy a magyar segítség folyamatosan jelen van Szíriában, az adományokból Aleppóban iskola épül.

Homszban is az újjáépítésben veszünk részt. A filmben megszólalnak olyan keresztény családok is, akik magyar pénzből újjáépülő lakásokban élhetnek – tette hozzá.

A Szíriában forgatott 52 perces dokumentumfilm a sorozat harmadik része. Május 21-én, pünkösdhétfőn este 22 órakor látható a Duna Televízióban.

 

MTI< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala