A nemzeti összetartozás napját ünnepeltük itthon és külföldön

 

Hétfőn reggel félárbocra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt, a Kossuth téren. Ezzel kezdődtek meg a nemzeti összetartozás napjának programjai.

 

Az Országgyűlés ülésének kezdetén is megemlékeztek a trianoni békeszerződés 98 évvel ezelőtti aláírásáról. Kövér László házelnök úgy fogalmazott: Trianonban több mint hárommillió embert fosztottak meg azon jogától, hogy eldönthesse: kivel akar együtt élni a szülőföldjén. Napjainkban pedig vannak, akik Európa minden nemzetét meg akarják fosztani ettől a jogától.

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon kastélyban. Délelőtt tíz órakor – az aláírás kitűzött időpontjában – Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban és a hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbocra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, és bezártak az üzletek. A szerződés értelmében Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát, több mint hárommillió magyar pedig az új határokon túlra került.

Az Országgyűlés nyolc éve nyilvánította június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt mondta: az elmúlt csaknem száz évben a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg, és ez megmaradásuk legerősebb motorja ma is.

 

Országszerte megemlékeztek

A csillaghegyi országzászlónál Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: az összetartozásra különösen nagy szükség van most is. Úgy fogalmazott: mint múltunk során oly sokszor, ismét külső diktátumot akarnak ránk erőltetni.

Pécs belvárosában, a Kálvária-dombon felállították a két és fél méter magas trianoni keresztet, amely eddig a Pius templom kertjében állt.

Székesfehérváron átadták a felújított Országzászló teret, valamint az Országzászló emlékművet.

Nemzeti ökumenikus megemlékezés volt a hősök napja, a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából a Belvárosi plébániatemplomban, ahol mások mellett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Csutka Tamás nyugalmazott református tábori püspök is részt vett.

 

Több ezer diák utazhatott határok átlépésével

A nemzeti összetartozás napján 150 Kárpát-medencei középiskola mintegy 6500 diákja utazhatott legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolába. Több százan érkeztek a fővárosba is, akik a Parlamentben kezdték a napot.

Hatszáz Kárpát-medencei középiskolás énekelte egyszerre a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt a Parlament főlépcsőjén. Ők a nemzeti összetartozás napjára érkeztek Magyarországra a Rákóczi Szövetség szervezésében. A diákok azt mondták: fontos, hogy élő kapcsolatuk legyen az anyaországgal.

A kisebbeknek a Magyarság Háza szervezett programokat az Akvárium Klubban. Volt többek között fegyverbemutató és mesemondás is.

Egymás után érkeztek a diákokkal teli buszok a Fejér megyei Királyszállásra, a Nagy-Magyarország parkba. Minden elszakított területről, sőt még Dél-Amerikából és Ausztráliából is érkeztek fiatalok.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a mintegy kétszáz gyerek előtt azt mondta: az emléknapnak három jelentése van: az első a gyász és könny érzése, a második az igazság kimondása Trianon ügyében, a harmadik pedig a büszkeség hangsúlyozása, hogy túléltük, itt vagyunk.

A Nemzeti Összetartozás Napján véradással is felhívták a figyelmet arra, hogy egy vérből vagyunk. A véradókhoz csatlakozott Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is, aki azt mondta: ez a legegyszerűbb módja az életmentésnek.

A véradáshoz egy jótékonysági futás is kapcsolódik. A résztvevők öt nap alatt ötszáz kilométert tesznek meg, és pénteken érnek a kárpátaljai Rátra. Közben pedig adományokat gyűjtenek az ottani, Szent Mihály Rehabilitációs Központnak, amelyet a magyar kormány támogatásával újítottak fel.

 

Külföldön is számos helyen megemlékeztek

Mindenütt, ahol nagy számban élnek magyarok, megemlékeztek az évfordulóról.

Harang szólt az elcsatolt területekért Kárpátalján. A trianoni békediktátum évfordulója alkalmából ökomenikus istentiszteletet tartottak Szürtén, majd megkoszorúzták a nemzeti összetartozást jelképező emlékművet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetsége elnöke a helyi magyarokat hátrányosan érintő intézkedésekre utalva azt mondta: az ukránok is éltek elnyomásban, de mára mintha megfeledkeztek volna erről.

Hat évvel ezelőtt ültettek egy almafát a marosvásárhelyi unitárius templom kertjében. A közös gyökereket és a nemzet egységét jelképezi, ezért a helyiek azóta itt emlékeznek a 98 évvel ezelőtti eseményekre.

A vajdasági magyarok a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve templomban gyűltek össze. A mise után a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta: fontos, hogy ne csak a múltra, hanem a jövőre is gondoljunk.

Bécsben a pázmáneum kápolnájában tartottak magyar nyelvű szentmisét. A kollégium rektora szerint a legfontosabb küldetésük, hogy a nemzeti identitást a mindennapokban is megélhessék az osztrák fővárosban élő magyarok.

 

Istentisztelettel emlékeztek Amerikában

A Los Angelesben élő magyarok istentisztelettel emlékeztek meg a trianoni békeszerződés aláírására a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyházban. A helyi magyar iskola diákjai felidézték: 98 éve írták alá a világháborút lezáró szerződést. Hazánk Los Angeles-i főkonzulja elmondta: a külhoni magyarok számára fontos, hogy érezzék: ők is a magyar nemzet részei. Széles Tamás hozzátette: rendkívül megható az, amikor könnyes szemeket lát az ember egy ilyen megemlékezésen, hiszen ez megmutatja azt, hogy az emberek számára nagyon sokat jelent magyarságuk.

Torontóban is megemlékeztek az összetartozás napján. A Kanadában élő mintegy háromszázezer magyar többsége a trianoni szerződés által szétszakított ország területéről érkezett Észak-Amerikába. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a torontói Magyar Házban a felvidéki, a vajdasági vagy az erdélyi magyarság, az anyaországi magyarság jól megfér egymás mellett.

 

hirado.hu; MTI

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala