A Jász Világtalálkozón mutatott be szentmisét Ternyák Csaba egri érsek

 

Június utolsó hétvégéjén 24. alkalommal szervezték meg a Jász Világtalálkozót, melynek idén Jászfényszaru adott otthont. A kiállítások, népművészeti bemutatók gazdagította programok sorát június 30-án szentmise zárta, melyet Ternyák Csaba érsek mutatott be a környező települések lelkipásztoraival.

 

A jászfényszarui Mindenszentek-templomban celebrált szentmise kezdetén Kiss Gábor érseki tanácsos, érdemes esperes, Jászfényszaru plébánosa köszöntötte Ternyák Csaba érseket.

Homíliájában a főpásztor az előző napi ünnepre, Szent Péter és Pál apostolok főünnepére utalva kiemelte, a főapostolok terjesztették a hitet, Jézus Krisztus tanítása így eljutott a birodalom fővárosába, Rómába is, ahol egyre többen lettek követői. Ternyák Csaba felidézte, hogy a császár felgyújtatta Róma városát, s a keresztényeket kiáltották ki bűnbaknak. Szent Péter és Pál ünnepe után azon ismeretlen szenteknek, vértanúknak van emléknapja, akik a Néró haragja folytán kialakult üldözés áldozatai lettek.

 

Jézus elmondta, hogy próbatételek sora vár a keresztényekre; figyelmeztetése hozzánk is eljut. Sokan félrevezettek bennünket, sokszor tévutakon indultunk, majd elfogott a közömbösség, az „így is jó” kísértése, s nem akartunk jobbak lenni, megváltozni, új életet kezdeni: megelégedtünk az anyagi javakkal, sikereinkkel. Legyünk óvatosak, nehogy megtévesszenek bennünket, mert nem erre kaptuk az ígéretet, nem ebben áll üdvösségünk – intett az egri érsek.

Sokan eltántorodnak a hittől a tévtanítások miatt, sokakban kihűl a szeretet. Mit tudunk tenni ez ellen? Mit tehetünk, hogy ne hűljön ki szívünkben a szeretet? – vetette fel a kérdést Ternyák Csaba. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a gyakorlat a hitben is fontos: a mindennapi életben, a hétköznapokban, a családban. Figyelnünk kell, hogy új „fűtőanyagot” vigyünk életünkbe, s kimutassuk egymás iránt szeretetünket.

 

A szent vértanúk hűségesek voltak egymáshoz és hitükhöz, és számunkra is táplálékot adnak, figyelmeztetik lelkiismeretünket, hogy ne elégedjünk meg a tegnapi, mai önmagunkkal – folytatta a szónok. – Szent Pál szerint: ha Isten velünk, ki ellenünk? A jászok is sokszor megtapasztalhatták az ellenség fenyegetését. Az okos ember szövetséget köt, hogy ne maradjon egyedül, ha jön a baj. Arra is rájöttek az őseink, hogy ha nincs velünk Isten, bármilyen erős szövetségeseink is vannak, nem vagyunk biztonságban. Az igazi biztonságot Isten adja. 

 

Ki szakíthat el bennünket Jézus Krisztus szeretetétől? – a Pál apostol által feltett kérdéssel kapcsolatban a főpásztor kifejtette: a politika, a javak, a jólét csak akkor szakít el Krisztus szeretetétől, ha hiányzik belőlünk az a ragaszkodás, amely azt mondja, hogy bármi történik, az igazi értéket nem adom fel. Szent Péter és Pál apostolok és a vértanúk erre tanítanak bennünket. Ők egymástól tanulták el a hűséget, s azt mondták, hogy ha a másik élete árán is kitart Krisztus mellett, akkor ez nekem is fontos.

Ki és mi köt bennünket Krisztushoz? A hit, melyet tudunk erősíteni és gyengíteni. Ha egyházunkat minden gyengesége, hibája, mulasztása ellenére szeretjük. Az Egyház mi vagyunk; mi, megkeresztelt emberek alkotjuk azt. Ha szeretjük ezt a közösséget, ha fontos nekünk a templomunk, a szentmise, az imádság, lelkünk táplálása, akkor megtaláljuk a fogódzókat, melyek Jézushoz kötnek bennünket. Így nem hűl ki bennünk a szeretet.

 

Élnünk kell a Krisztushoz kötő eszközökkel, hozzá kell kötnünk magunkat, akkor lehetünk igazi keresztények – buzdított szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek.

 

 

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala