A járvány elleni védekezést segítő eszközöket kapnak a szociális intézmények

Több mint 32 millió forintnyi eszközzel segíti a szociális intézmények koronavírus-járvány elleni védekezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács.

 

Erről október 8-án Budapesten tartott sajtótájékoztatót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjának udvarán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, valamint Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Közösségi terek és lakószobák fertőtlenítésére alkalmas ózongenerátorral, érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolóval és szintén érintés nélkül használható lázmérővel segítik a karitatív szervezetek közös adománygyűjtő vonalán beérkezett adományokból a bentlakásos szociális intézményeket az országban. Az eszközöket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerezte be 32 millió forint összértékben.

Győri-Dani Lajos elmondta, az eszközök beszerzését az intézmények vezetőivel egyeztetve végezték, hogy olyan berendezéseket vásároljanak a támogatásból, melyek a védekezést segítik. „Most is a legfontosabb feladatunk az idős embereket megvédeni. Az intézményekben élő idősek élete nagyon nehéz ebben az időszakban, hiszen elvesztették a szeretteikkel, a családjukkal való találkozás lehetőségét. Ezért az intézményfenntartóknak – a Máltai Szeretetszolgálatnak is – különösen nagy a felelősségük, hogy amellett, hogy megakadályozzák a vírus bejutását az intézményekbe, meg tudják őrizni az izolált körülmények között az idős emberek lelki egészségét is.”

Az ügyvezető alelnök az eszközökről szólva kiemelte, mind arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy a vírus bekerüljön az intézménybe, illetve izoláció vagy beköltözés esetén segíti a fertőtlenítést a helyiségekben. A beszerzés során fontos szempont volt, hogy az eszközök magyar gyártmányúak legyen, ezért a lázmérőn kívül mindent magyar gyártóktól vásároltak. 790 érintésmentes kézfertőtlenítő-berendezés, 350 darab hőmérő és 52 ózongenerátor kerül a szociális intézményekbe.

 

Soltész Miklós elmondta, 15 millió forint értékű eszközt kapnak az állami fenntartású intézmények, vagyis a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményei, a civil fenntartású intézményeket pedig 5 millió forint értében segíti a tanács. Több mint 12 millió forint értékű védőeszközt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeibe juttatnak el.

Az államtitkár hangsúlyozta, miközben a járvány idején fenn kell tartani a mindennapi élet működését, meg kell óvni a szociális intézményekben élő idős vagy fogyatékkal élő emberek egészségét, ezt szolgálják a védekezést segítő eszközök.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, az ország működésének fenntartásához szükség van a szociális gondozó intézmények bizonyos fokú izolációjára, ami eddig sikeresnek bizonyult. Ezekben az intézményekben 42 ezer ember dolgozik, akiknek fokozott a felelőssége a védekezésben, az ő munkájukat is segítik ezek az eszközök. Az államtitkár azt is kiemelte, a szociális szférában dolgozók munkáját segítik és a veszélyeztetett emberek biztonságát szolgálják azok, akik a közösségi közlekedés és társadalmi érintkezések során betartják a szabályokat.

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

MTI

Magyar Kurír

 < Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala