A betegekről emlékeztek meg a megyei kórházban Miskolcon

1993-tól a Betegek Világnapja február 11-e, melyet Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére nyilvánítottak világnappá. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház kápolnájában február 9-én emlékeztek meg a betegséggel küzdőkről, és a már gyógyulás útjára lépettekről.

 

25 éve emlékezünk már meg erről a napról, nemcsak a betegekről, de betegségeikről is. Ez a nap az egészségesekhez is szól – hangsúlyozta Tóth István orvosigazgató-helyettes. Mint mondta, az egészségesek számára is fontos ez a nap, hiszen olyan kérdések, mint hogy hogyan lehet megelőzni a betegségeinket, őket is érintik.Kifejtette, mindent meg kell tennünk a testi-lelki egészségünk egyensúlyban tartásáért, és ha valami rossz történik velünk, szakemberhez kell fordulnunk, hiszen ők a legjobb tudásuk szerint tudnak nekünk segíteni és a gyógyulás útjára terelni minket. „Mindannyiunkat érint ez a nap, felhívja a figyelmünket, hogy foglalkoznunk kell egymással, magunkkal” – fogalmazott Tóth István.A történelmi egyházak képviselői imákkal, az evangéliumok részleteivel emlékeztek meg azokról, akikről ez a világnap szól. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta a szentmisét és szentbeszédet mondott.

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében úgy fogalmazott: A betegség egy olyan állapot, mely valamikor mindenki életében bekövetkezik; mindannyian megtapasztaltuk, milyen betegnek lenni, legyen az súlyos vagy könnyedebb. Elmondása szerint sokkal nagyobb empátiával tudunk tekinteni más betegekre, ha már mi is átéltük azt valamilyen formában. „Fontos, hogy feltegyük magunknak a kérdést: hogyan tudunk segíteni másokon? Az orvosok, az ápolók természetesen szakmai tudásuk szerint segítenek a legtöbbet, mi azonban a lelki gyógyulásban nyújthatunk segítséget egymásnak” – hangsúlyozta a főpásztor.

 

minap.hu< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala